latinica  ћирилица
04/09/2015 |  13:56 | Аутор: Агенције

Хрват ухапшен у Аустрији због шверца избјеглица

Један хрватски држављанин ухапшен је у Аустрији јер је покушао да у комбију прошверцује 14 избјеглица, пише Јутарњи лист.
Аустрија - избјеглице    (Фото:DW) -
Аустрија - избјеглице (Фото:DW)

Полиција аустријске покрајине Бургенланд наводи да је Хрват заустављен у близини мјеста на којем је недавно остављена хладњача с мртвим избјеглицама, након чега је приведен због кријумчарења људи и налази се у затвору Ајзенштат.

Хрватски МУП потврдио је да су их аустријске колеге обавијестиле о хапшењу и да Загреб, у сарадњи с аустријском и мађарском полицијом, истражује ко се све крије у позадини кријумчарског ланца и да се кључни организатори спријече да и даље илегалне транспортују избјеглице.

Како сазнаје Јутарњи, ухапшени 61-годишњи возач је са загребачког подручја, превозио је имигранте из Мађарске у комбију мађарских таблица за чијим се власником још трага.

Аустријска полиција посљедњих дана је у неколико наврата извјештавала да су возачи и особе које се налазе у њиховој пратњи заправо најнижи "играчи" у ланцу кријумчара, па су њихову зараду, на основу раније откривених случајева, процјењивали на око 500 до 1.000 евра по транспорту.

Из аустријске Савезне криминалистичке канцеларије наводе, да и возачи сада остварују "зарађују" и по 500 евра по превезеној особи.