latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:37 | Аутор: Агенције

Побуна избјеглица: Похватани мигранти који су провалили из прихватног центра

У Мађарској је дошло до својеврсне побуне избјелица. Једни су пробили ограду прихватног центра код Реске, дуги су из Будимпеште пјешке кренули у Аустрију.
Пјешке из Будимпеште за Беч - Фото: Beta/AP
Пјешке из Будимпеште за БечФото: Beta/AP

Мађарска полиција вратила је око 300 миграната који су раније данас побјегли из прихватног центра близу града Реске.

Они су провалили ограду и побјегли јер сматрају да је разматрање њихових пријава за азил сувише споро.

Један од око 300 миграната, који су побјегли из центра је изјавио за канал М1 новости да властима дају рок од два часа за разматрање њихових апликација. Уколико се тај процес не убрза, подстаћиће и остале из прихватног центра да побјегну, рекао је поменути мигрант, а преноси МТИ.

Полиција сада чува ограду око прихватног центра у Рескеу и повремено из масе извлачи понеког - претежно старе људе, жене и дјецу, које укрцавају на аутобус за неки други регистрациони центар.

Према информацији локалног дописника МТИ, на оближњем аутопуту М5 саобраћај је поново успостављен, након што је заустављен због бјекства миграната.

Полиција је затражила од новинара да напусте подручје око прихватног центра, под образложењем како су мигранти у посљедње вријеме "користили присуство новинара да скрену пажњу на своју ситуацију".

Инцидент са мигрантима се догодио данас нешто прије поднева. Избјеглице су у два наврата пробиле ограду и упутиле се ка ауто-путу, који води од границе са Србијом према Будимпешти.

................

Око 300 избјеглица пробило је ограду прихватног центра код Реске и запутило се ка ауто-путу М5, саопштила је мађарска полиција.

Стотине избјеглица који се данима налазе на жељезничкој станици Келети у Будимпешта кренуло је данас пјешице ка Бечу.

У кампу код Реске у близини границе са Србијом и даље се налази око 2.300 избјеглица

Они су запријетили да ће пробити заштитну ограду, ако њихови захтјеви не буду испуњени у року од два сата, саопштила је полиција.

За сада није јасно шта тачно избјеглице траже, док полиција саопштава да ће покушати да пронађе мирно рјешење ситуације.

Полиција не наводи више детаља о том инциденту, осим да је део ауто-пута који води од границе са Србијом ка Будимпешти привремено затворен, а саобраћај се преусмјерава на локални стари пут.

Више од 1.000 избјеглица кренуло је пјешке са жељезничке станице Келети у Будимпешти према аустријској граници, јавио је извјештач агенције АФП са лица мјеста.

Велика група избјеглица, међу којима има људи у инвалидским колицима и са штакама, као и родитеља који носе дјецу на раменима, спремна је да препјешачи 175 километара до границе са Аустријом, пренио је АФП.

Неки од њих носе слике њемачке канцеларке Ангеле Меркел, која је недавно најавила да ће званични Берлин ублажити ограничења Сиријцима за добијање азила.

"Веома смо срећни што се нешто коначно дешава. Сљедећа станица је Аустрија. Дјеца су веома уморна, Мађарска је према нама била веома лоша и ми морамо негде да идемо", рекао је 23-годишњи Осама из Сирије.

Избјеглице које су кренуле пјешке ка Аустрији су дио групе од 2.000 људи, колико се процјењује да се данима налазило око станице Келети, након што су их мађарске власти спријечиле да се укрцају на возове за Аустрију и Њемачку због тога што нису имали визе за Европску унију.

Полиција је посматрала избјеглице како се крећу кроз Будимпешту, али није интервенисала. Колона је узроковала саобраћајне гужве у центру мађарске престонице, јавља извјештач АФП.

Мађарско Министарство спољних послова саопштило је данас да је до сада ове године 150.611 избеглица поднијело захтјев за азил, међу којима 50.413 сиријских држављана.

Избјеглице су јутрос, послије мирне ноћи, одржали протест на жељезничкој станици у мјесту Бичке, у коме је јуче заустављен воз у који су се укрцали у Будимпешти.

Они су поручили да желе да иду у Њемачку, а не у избјеглички камп.

Истовремено, избјеглице на жељезничкој станици у мјесту Бичке, западно од Будимпеште, пружају "пасиван отпор" и одбијају да буду транспортоване у прихватни центар, рекао је данас полицијски званичник Ласло Балаж.

Посланици мађарског парламента усвојили су великом већином гласова пакет амандмана којима се пооштравају закони о заштити границе и миграцији.

Убудуће ће у Мађарској тако прелазак и оштећење пограничне ограде бити кривично дјело, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора, наводи Ројтерс.