latinica  ћирилица
04/09/2015 |  16:26 | Аутор: СРНА

Зашто богате арапске земље не помажу избјеглицама?

Европске земље, суочене са великим таласом миграната, не усуђују се да прозову пребогате арапске земље због њихове равнодушности у погледу избјегличке драме, наводе аналитички портали.
Мигранти - Фото: blic.rs
МигрантиФото: blic.rs

Западне силе, које су у јако добрим односима са нафтом богатим заливским монархијама, ништа не приговарају тим земљама у вези са мигрантима, мада те државе имају огромна средства којима би могле много лакше да ријеше избјегличку кризу.

Арапске монархије-Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Катар, Бахраин и Оман понашају се као да их се не тиче катастрофална избјегличка криза на вратима Европе.

Аналитичари подсјећају да су неке од ових богатих монархија уложиле средства да би створиле овакве кризе, а не да би их рјешавале.

Земље попут Катара и Саудијске Арабије послале су огромне количине новца и оружја у Сирију за исламистичке милитанте, наоружавајући најекстремније фракције и надајући се да ће оне силом сломити власт Башара ал Асада, ког презиру јер је у врло добрим односима са Ираном.

Само је Би-Би-Си недавно, у "пола гласа", покушао да покрене ову тему у тексту под насловом "Мигрантска криза: Зашто Сиријци не бјеже у заливске земље".

"Амнести интернешенел" истиче да шест заливских монархија нису учиниле ништа да би помогле избјеглицама.

Аналитичари процјењују да Запад нема снаге нити храбрости да критикује било коју арапску нафтну монархију.

Уосталом, те богате земље су препуне вјерског екстремизма и потпуно су недемократске, па нико са Запада о томе не говори.

У Саудијској Арабији и даље одрубљују главе атеистима, прељубницима, хомосексуалцима, "вјештицама" и "чаробњацима", али нико не реагује.

Европски медији пишу о страшној судбини сиријског дјечака који је пронађен мртав на турској обали, а не пада им на памет да напишу текст о томе како заливске монархије шаљу оружје и новац сиријским терористима због којих људи у очају бјеже, док у исто вријеме не желе никога да приме у своје окриље.

Саудијска Арабија свакодневно врши авионске нападе на Јемен, а о томе више нико ништа не говори. Само прије неколико дана убијене су десетине цивила.

Док Европу запљускује огроман талас избјеглица, богате земље Залива ћуте, мада су баш оне, добрим дијелом, изазвале кризу, чије посљедице сада плаћају државе које са тим немају никакве везе.

Ћутање Запада о томе говори да у односима са нафтним дивовима "говори" једино - новац, наводе аналитички портали.