latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Прва жртва избјегличке кризе у Мађарској (ВИДЕО)

Мушкарац из Пакистана погинуо је у Мађарској пошто се срушио на прузи када је група од око 350 миграната побјегла са жељезичке станице у мјесту Бичке, гдје су власти држале око 800 избјеглица, саопштила је мађарска полиција.

У саопштењу се наводи да полицајци нису јурили групу одбјеглих миграната, а мушкарац се срушио око 800 метара од станице у Бичкеу, западно од Будимпеште, пренио је Ројтерс. Мађарска телевизија је објавила да је Пакистанац пао и ударио главом о пругу.

На стотине избјеглица је пробило полицијски кордон на жељезничкој станици у Бичкеу и кренуло да трчи жељезничком пругом према западу, ометајући саобраћање возова. Мигранти су изненадили полицајце на станици, нагло изашавши из предњег дијела воза.

Полиција је успјела да уз велику галаму, вриску и плач дјеце заустави и врати у воз само мањи дио од око 500 миграната колико се процјењује да се налазило у њему, преноси АП. Према саопштењу репортера ове агенције, у све већој даљини се могла видјети група од најмање 200 миграната како трчи дуж пруге у правцу 135 километара удаљене Аустрије.

...........

Док европски званичници покушавају да пронађу рјешење за избјегличку кризу, ситуација на терену измиче контроли и на моменте прераста у хаос, што је најизраженије у Мађарској.

У Мађарској је један број избјеглица пробио ограду бјежећи из прихватног центра, а други су пружали пасиван отпор, док су трећи у групи од око 1.000 кренули пјешице ка Аустрији.

Мађарска полиција вратила је око 300 миграната који су раније данас побјегли из прихватног центра близу града Реске, недалеко од границе са Србијом због чега је и тај мађарски гранични прелаз на кратко био затворен.

Они су провалили ограду и побјегли јер сматрају да је разматрање њихових пријава за азил сувише споро.

У међувремену је више од 1.000 избјеглица кренуло пјешке са жељезничке станице Келети у Будимпешти према аустријској граници пошто су мађарске власти обуставиле жељезнички саобраћај из престонице ка Западној Европи.

Како преноси АФП, велика група избјеглица, међу којима има људи у инвалидским колицима и са штакама, као и родитеља који носе дјецу на раменима, спремна је да препјешачи 175 километара до Аустрије.

Група од око 500 миграната, који се пјешице крећу аутопутем у Мађарској према граници са Аустријом, пробили су данас полицијску барикаду и наставили да ходају аутопутем који повезује Будимпешту и Беч, јавио је Ројтерс.

Истовремено, избјеглице на жељезничкој станици у месту Бичке, западно од Будимпеште, пружају "пасиван отпор" и одбијају да буду транспортоване у прихватни центар, рекао је данас полицијски званичник Ласло Балаж на конференцији за штампу.

Према његовим ријечима, у Мађарској је до сада регистровано 162.980 илегалних улазака од којих 162.075 на мађарско-српској граници.

А Министарство спољних послова саопштило је да је ове године 150.611 избеглица поднијело захтјев за азил, међу којима 50.413 сиријских држављана.

Полиција је у протекла 24 сата ухапсила 3.000 илегалних избјеглица и 11 кријумчара људи, рекао је он.

Мађарске власти данима спречавају избјеглице из Сирије и из других земаља да отпутују у Аустрију и Њемачку.

У међувремену, мађарски парламент је усвојио амандмане којима се пооштравају закони о заштити границе и миграцији тако да ће прелазак и оштећење пограничне ограде бити кривично дјело, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора, наводи Ројтерс.

Поред тога, амандмани предвиђају да ће дуж мађарске границе са Србијом бити успостављене транзитне зоне, а кријумчарење људи ће носити веће казне него до сад, прецизира МТИ.

Избјеглице ће убудуће моћи да поднесу захтјеве за азил на самим граничним прелазима, а процес разматрања тих захтјева ће бити убрзан.

Напетост расте и у Грчкој

На грчком острву Лезбос дошло је до физичког сукоба између групе од око 1.000 избјеглица из Авганистана и полиције и обалске страже приликом покушаја масовног укрцавања на трајект за Атину.

Према подацима УНХЦР јуче је из Грчке у Македонију ушло 5.600 избеглица, што представља значајан пораст у односу на претходне дане.

Када је ријеч о Србији, у Прешево је током ноћи и пријеподнева стигло још око 4.000 људи жена и дјеца са ратном захваћених подручја Блиског истока, док у прихватном центру за мигранте и у привременом кампу у Миратовцу укупно борави око 6.000 особа.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је Србија, иако није чланица ЕУ, као одговорна земља, спремна да преузме свој део обавеза у рјешавању кризе и да преузме један број миграната који би дошао у Србију.

У Охриду су данас министри унутрашњих послове Србије, Аустрије, Мађарске и Македоније потписали Меморандум о разумијевању и сарадњи у области заштите граница којим је предвиђено организовање заједничких мјешовитих патрола и истражних тимова полиција земаља потписница.

Високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш предложио је данас да се 200.000 избјеглица распореди широм Европе и истакао да се Европа суочава првенствено са избјегличком кризом, а не само миграцијским феноменом због чега треба да примјени заједничку стратегију.

Министри спољних послова ЕУ разговараће у току дана о актуелном питању миграција на дводневном неформалном састанку који данас почиње у Луксембургу, а лидери Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске одржаће ванредни самит о кризи миграната у Прагу.

Рјешење за избјегличку кризу која се наставља несмањеним интензитетом још није на помолу, иако лидери многих европских држава дају своје приједлоге и обећавају да ће прихватити већи број избјеглица, него што су најавили.

Фотографија мртвог сиријског трогодишњака, који се утопио у избјегличком бродолому на Медитерану код турске обале као да је накнадно узнемирила савјест човјечанства, па би могло да се очекује да ће ипак бити усвојена нека врста заједничке међународне стратегије за рјешење избјегличке кризе.