latinica  ћирилица
10/10/2015 |  17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Подигнут ниво приправности због кише

У Србији је подигнут ниво приправности штабова за ванредне ситуације због очекиваних обилнијих падавина и могућег изливања бујичних водотокова, изјавио је данас начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић додајући да за сада нигдје нема проблема.
Вјетар - Фото: ТАНЈУГ
ВјетарФото: ТАНЈУГ

Марић је рекао Тањугу да је Сектор још јуче послао допис општинским и окружним штабовима за ванредне ситуације да подигну ниво приправности, што је одмах и учињено.

- Пратимо ситуацију и спремни смо да реагујемо, сада нигде није критично, казао је Марић и нагласио да се не очекује изливање ријека, али да би бујични водотокови могли да направе проблеме.

Према његовим ријечима, Сектор за ванредне ситуације МУП-а је још прије два дана добио упозорење Републичког хидрометеоролошког завода да се наредних дана очекују обилније падавине, од 20 до 30 литара кише по метру квадратном, а на појединим мјестима до 50 литара по квадрату.

У Србији се до краја дана и сутра очекују обилније падавине, до 50 литара кише по метру квадратном, као и изливање бујичних водотокова на подручју Источне и Југозападне Србије, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.

На подручју Београда у наредних 36 сати очекује се између 30 и 40 литара кише по метру квадратно.

На горњем току Западне Мораве, Скрапежу, Дјетињи, Моравици и Бјелици, на Ибру, као и на горњем току Јужне Мораве са притокама, на Млави, Пеку, Тимоку, Дрини, Лиму, Јадру, Колубари, Лјигу, Тамнави, Убу, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави од 11. до 13. октобра водостаји ће бити у умјереном и већем порасту са могућношћу достизања и мањег превазилажења упозоравајућих нивоа.

На бујичним водотоцима већине свих сливова очекују се мања изливања, а на подручју Источне и Југозападне Србије већа изливања, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.