latinica  ћирилица
10/10/2015 |  18:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Декрасин: Разговор о повећању плата и пензија у Србији у 2016.

Замјеник директора Међународног монетарног фонда за Европу Јорг Декрасин изјавио је да Фонд разговара са Владом Србије о могућем повећању плата и пензија у 2016. години, уз напомену да треба осигурати и да буџетски приходи и раст привреде наставе да иду узлазном путањом.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

Трогодишњи стендбај-аранжман, који је Србија закључила са ММФ-ом почетком ове године, до сада се, према његовој оцјени, добро показао.

- Србија је имала добар почетак, изашла је из рецесије, урадила значајна прилагођавања, рекао је Декрасин, у оквиру редовног јесењег сусрета ММФ-а и Свјетске банке, који се ове године одржава у перуанској пријестоници Лима.

Редовни јесењи сусрети окупили су финансијску елиту из цијелог свијета, а међу учесницима су и гувернер НБС и гувернер Србије у ММФ-у Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, који је говорио на једном од панела.

Декрасин указује да Србији сада преостају два изазова - виша стопа раста на средњи рок и даље смањење дефицита и јавног дуга.

Да би се то постигло за 2016. годину, објашњава он, потребно је да досадашњи добар тренд буде очуван, да приходи буду бољи и да се постигне већи раст.

"Онда можемо да питамо каква би политика била у функцији постизања та два циља - већег раста и мање рањивости за дефицит и дуг земље. И разговарамо са владом о томе, како се приближава крај године", рекао је Декрасин.

Србија је, како је раније констатовао ММФ, од закључивања аранжмана, постигла одличне фискалне резултате, похваљена је и монетарна политика коју спроводи НБС, док се у појединим сегментима структурних реформи каснило.

На питање може ли то да угрози аранжман, Декрасин је истакао да ММФ прије свега занима раст на средњи рок.

"Не бих да спекулишем, јер ми увек гледамо на цео пакет и на то да ли тај пакет постиже средњорочни раст", рекао је Декрасин.

Он је додао да има много различитих реформи које би могле да доведу до тог циља.

"У Србији се спроводи процес приватизације, реформа јавних предузећа, поправљање пословне климе... То су све важне реформе", оцијенио је замјеник директора Међународног монетарног фонда.