latinica  ћирилица
10/10/2015 |  18:26 | Аутор: РТРС

Српска: Пронађен афлатоксин у млијеку са домаћих фарми (ВИДЕО)

Због повећане концентрације афлатоксина у млијеку, у Семберији је заустављен откуп у неколико мањих фарми. Афлатоксин М1 откривен је након редовне превентивне контроле , коју свакодневно обављају мљекаре приликом преузимања млијека на фарми и у откупним станицама.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

 Концентрацију већу од дозвољених 0,05 јединица афлатоксина потврдиле су и референтне лабораторије.

Млијеко које производе домаћи произвођачи, које се налази у трговинама Српске здраво је и безбједно за људску исхрану. Ситуација је под контролом када је ријеч о микотоксинима, тврде најодговорнији представници надлежних институција. На терену млијеко се свакодневно контролиш , а фарме на којима је пронађен афлатоксин искључене су из откупа. Ситуација није алармантна. 

У једној од десетак откупних станица у Амајлијама код Бијељине, која прима млијеко од 23 кооперанта утврђена је повећана концентарција афлатоксина у млијеку, штетна за здравље људи и животиња.

- реаговао сам брзо и извршили смо посебан преглед. Нађено је код два – три кооперанта, остали су кренули поново да носе млијеко и тако смо спријечили већу катастрофу, рекао је Саво Дикић,  Амајлије.

Откуп млијека на овим фармама биће заустављен док се не санира стање .

- Ово није трајна забрана, јер уколико се избаци храна која представља ризик за здравље животиња и појаву микотоксина , након 7-10 дана млијеко може да буде исправно, истакао је Драго Недић, директор Ветеринарског институте ,,Др Васо Бутозан ‘’Бањалука.

Због суше, у многим домаћинствима кукуруз је лошег квалитета и подложан појави микотоксина. Али, контролом сточне хране може се избјећи ситуација из 2013. године када су сточари дневно просипали на хиљаде литара млијека.

- Долазили су људи и контролисали пред силирање, узимали узорке и истакли да је све у реду. Немам никаквих проблема, истакао је Чедо Драгојловић, произвођач млијека из Амајлија.

Превентивним контролама спречава се улазак контаминираног млијека у прераду , а додавањем адекватних препарата у сточну храну , фармери могу смањити проценат микотоксина.

- Редукују њихов број, смањују њихове негативне ефекте. То су најчешће средства на бази зеолита која смањују и неутралишу број афлатоксина, нагласио је Младен Михајловић, ветеринар на ПД Семберија.

Влада Српске формирала је стручни тим за праћење утицаја суше и мониторинг микотоксина у сточној храни.

У 100 узорака кукуруза и силаже присуство афлатоксина било је знатно ниже у односу на прописане вриједности. Ових дана треба да почне нова провјера која ће показати шта је узрок контаминације сточне хране у неколико семберских домаћинстава. .