latinica  ћирилица
10/10/2015 |  19:06 | Аутор: СРНА

Ђурић: Србију нико не може натјерати да ради против свог интереса

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић потврдио је да постоји нацрт преговарачке платформе за поглавље 35 који прејудицира исход разговора Београда и Приштине, те поручио да Србију нико не може да натјера да уради нешто против свог интереса.
Марко Ђурић - Фото: B92
Марко ЂурићФото: B92

Говорећи о нацрту преговарачког поглавља 35 који се односи на Косово, Ђурић је рекао да има простора да се поправи прије него што постане коначан документ.

Он је потврдио да се у нацрту преговарачке платформе захтијева од Србије да Приштини преда хидроелектрану "Газиводе" код Зубиног Потока, да се укину административни прелази и успоставе гранични...

- Водимо озбиљан дијалог и нико не може да нас натера да урадимо оно што нећемо и не сматрамо да је у интересу Србије, рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, води се интензивна дипломатска активност и непосредно се разговара са земљама чланицама ЕУ, преносе београдски медији.

- Спремни смо да учинимо све што је људски, политички и правно могуће, али не можемо да признамо независност, рекао је Ђурић.

Он је навео да ће о нацрту преговарачког поглавља 35 и о настојањима Косова да постане чланица Унеска бити ријечи наредне недјеље на предстојећем дијалогу у Бриселу.

Ђурић не сматра да је битка за чланство у Унеско изгубљена, али наводи да није претјерано повољна.