latinica  ћирилица
11/10/2015 |  15:08 | Аутор: СРНА

Додик: Ћопићево дјело обиљежило историју српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Хашанима код Крупе на Уни да је Бранко Ћопић иза себе оставио монументално дјело које је обиљежило не само овај крај, већ и историју српског народа.
Додик у Хашанима - Фото: СРНА
Додик у ХашанимаФото: СРНА

Додик је навео да је Ћопић на посебан и осебујан начин говорио о теми која нас увијек прати - борба за слободу.

- Та борба за слободу подразумијева и изградњу мјеста посвећених великим људима и великим именима, као што је Бранко Ћопић, истакао је Додик који је присуствовао централној манифестацији организованој поводом стотину година од рођења књижевника Бранка Ћопића.

Он је истакао да је изградња комплекса "Башта сљезове боје" у Хашанима, Ћопићевом родном мјесту, један од приоритета и оцијенио да послије пројектовања и израде основних докумената неће бити проблема у реализацији.

- Република Српска ће у томе учествовати. Република Српска има обавезу према овом крају, према Ћопићу и овим људима, према својој прошлости, историји и својој будућности, нагласио је Додик.

У Хашанима, родном мјесту Бранка Ћопића, данас је одржана централна манифестација организована поводом стотину година од његовог рођења.

Одржан је културно-умјетнички програм у којем су наступили ученици основних школа, хор "Уна" из Новог Града, док су пјесници говорили стихове Ћопићу у част.

Обиљежавању су присуствовали члан Предсједништва БиХ Младен Иванич, министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те бројни књижевници и грађани.

Иванић: Неизбрисив траг Бранка Ћопића

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је у Хашанима код Крупе на Уни да је Бранко Ћопић значајан не само у књижевности него и у идентитету српског народа, посебно на крајишким просторима.
Иванић је рекао да су на Ћопићевим дјелима одрастале бројне генерације и да је његов траг неизбрисив.

- Бранко Ћопић је лијепо говорио о овом крају, о овом народу и на прави начин га представио свијету зато се Ћопићу треба враћати, истакао је Иванић који је присуствовао централној манифестацији организованој поводом стотину година од рођења књижевника Бранка Ћопића.

Фото: Срна

 

Иванић је навео има чврста обећања да ће Влада Азербејџана финансирати изградњу реплике Ћопићеве куће.

- Ми сви заједно треба да радимо како би Хашани постали мјесто гдје ће долазити дјеца и учити о Ћопићу, рекао је Иванић.