latinica  ћирилица
11/10/2015 |  17:29 | Аутор: РТРС

Сто година од рођења Бранка Ћопића (ВИДЕО)

У Хашанима у Крупи на Уни одржана је централна манифестација обиљежавања сто година од рођења књижевника Бранка Ћопића. Заједничка је порука да се мора реализовати пројекат: Башта сљезове боје, Бранко Ћопић -Хашани.
Стотину година од рођења Бранка Ћопића - Фото: РТРС
Стотину година од рођења Бранка ЋопићаФото: РТРС

Овој свечаности уз бројне књижевнике присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар просвјете и културе Дане Малешевић те конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић. 

Бранко Ћопић је за живота радо долазио у завичај, у своје Хашане. Увијек је био духовит у тим сусретима са Хашанцима.

- Велика је радост била када се каже да долази Бранко. Он је био идол нашег села, не само нашег села, него цијелог српског народа. Ипак је то један великан, рекао је Драго Вукомановић, Хашани.

Прије пет година обновљена је школа у Хашанима. Ове школске године наставу похађа свега осам ученика.

Бранко Ћопић је оставио многа дјела, стога Република Српска има обавезу према овом крају, према Бранку Ћопићу, нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Дјело које је обиљежило не само овај крај него и историју нашег народа. На посебан начин је говорио о слободи, а та слобода подразумијева изградњу оваквих мјеста. Изградња тог комплекса Башта сљезове боје треба да буде један од наших приоритета, истакао је Додик.

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић рекао је да је Ћопић један од најплодоноснијих наших књижевника који је највише превођен на свјетске језике.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић потврдио је да ће Влада Азербејџана изградити спомен кућу Бранку Ћопићу.

- Имамо чврсто обећање Владе Азербејџана да ће Реплика његове куће бити направљена. Да се на крају овдје створи простор гдје ће се дјеца и младе генерације окупљати, истакао је Иванић.

У пројекат обнове и опремања библиотеке у школи у Хашанима укључили су се и представници Србије.

- Надам да ће ова библиотека да користи дјеци да постану добри, паметни и племенити људи, додао је Владимир Николић, конзул Србије у Бањалуци.

Пројекат :Башта сљезове боје, Бранко Ћопић-Хашани, обухвата коплекс од 80 хектара, а предвиђено је да се реализује у наредних десет година.