latinica  ћирилица
11/10/2015 |  18:54 | Аутор: РТРС

Дервентски УНИС- прва испорука кревета за мигранте у Њемачкој (ВИДЕО)

Оптимистичне вијести из дервентског Униса. Након двије године почела је производња шавних цијеви. Упоредо с тим радници Униса развијају производњу монтажних кревета за сиријске мигранте у Њемачкој. Данас је за Хамбург кренуо први контигент од 300 кревета.
Дервентски УНИС - Фото: РТРС
Дервентски УНИСФото: РТРС

Прва линија производње шавних цијеви за купца из Нјемачке ради пуном паром. Стигло је 1.000 тона траке из Смедерева, до краја мјесеца очекују још 2.000. Сутра ће у рад друга линија, а ускоро и трећа како би се производња до јануара удвостручила.

За само седам дана од почетка производње радници Униса усвојили су нови производ из ове фабрике. То су монтажни кревети на спрат, који ће служити за смјештај миграната из Сирије. Већ је урађена прва наруџба, товари се на камион који путује за Хамбург.

- Имамо 300 кревета и одмах иза тога стартујемо с производњом гдје је наруџбеница изнад 10.000 кревета, рекао је Миле Георгиевски, директор Фабрике цијеви “Унис” Дервента.

Осим Нијемаца за кревете из Униса чули су и други, па наруџбе стижу са свих страна. У Унису све прихватају и планирају да мјесечно са 120 радника произведу 7.500 кревета. Од 340 тренутно је ангажовано око 100 радника. Након низа штрајкова и вишемилионских дуговања за плате и доприносе одлучили су да наставе производњу.

- Надамо се да ћемо од ове производње добијати плату ,да ће бити боља производња, а самим тим и више продаје и већа могућност зараде, рекла је Славица Пијетловић, радница.

Радницима се дугује више од 15 плата и остале накнаде, али послодавци увјеравају да чине све да деблокирају рачуне предузећа и обезбиједе довољно посла како би се ишчупали из кризе.

- Ми смо се договорили, радимо вансудске погодбе у које се уз редовну плату даје и дио заосталог личног дохотка, додао је Георгиевски.

Двије године машине у Унису су мировале. Радници су послати кућама,а Фабрици је због нагомиланих дуговања пријетио и стечај. Након поновног покретања производње предстоји борба за враћање тржишта на којем шавне цијеви из Дервенте годинама уназад нису имале конкурента.