latinica  ћирилица
11/10/2015 |  19:19 | Аутор: РТРС

Бијељински буџет у суфициту послије неколико година (ВИДЕО)

Буџет Бијељине послије неколико година коначно је у суфициту. Од поврата ПДВ-а буџет је увећан за два милиона марака, а опоравку буџета помогао је и Фонд солидарности који је обезбиједио више од милион марака за санацију штете од поплава.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Како сада потрошити вишак од око четири милиона марака питање је на које семберска јавност чека одговор.

Док власт тим новцем жели покрити дио буџетског минуса од шест до осам милиона марака, који се провлачи из године у годину, као и враћање кредита, опозиција сматра да суфицит кроз предложени ребаланс буџета није усмјерен тамо гдје је најпотребније – у санацију водотока и водопривредних објеката.

Бурно реаговање посебно је изазвало смањење средстава за Дом здравља. Да ли је на помолу коначно дисциплиновање руководства Дома здравља од стране актуелне власти, односно политичко умиривање директора Златка Максимовића који је посљедњих година, иако су партијске колеге, тиха опозиција градоначелнику Бијељине. 

Одборницима је непојмљиво да се Дому здравља умањују средства за 100.000 марака када у буџету послије толико година има вишка новца. Да је посриједи политичка игра наговијестио је предсједник Скупштине.

- Буџет некад служи за дисциплиновање појединих политичких партија и одборника, рекао је Драган Ђурђевић, предсједник Скупштине Града.

Начелник за финансије Милорад Софренић био је отворенији говорећи о ранијим средствима Дома здравља која су била готово пола милиона марака, испоставило се да су нереална.

- Издвајања за Дом здравља до прије двије године су била 200.000 марака, а онда смо због једне врсте и политичке уцјене морали прихватити буџет који није био реалан, истакао је Софренић.

Одборници СДС, иначе љекари Дома здравља Срђан Мијатовић и Томо Манојловић закидање буџета тој здравтсвеној установи виде као удар на здравље грађана.

- Здравствену заштиту становника Семберије смањују за 25%, тачније за 100.000 КМ, рекао је Мијатовић.

Начелник за финансије такву одлуку образложио је чињеницом да Дом здравља не доставља спецификацију и цијену услуга које пружа, што су одборници – запослени у Дому здравља – демантовали говорећи о кварталним извјештајима. Ипак Софренићева је била посљедња.

- Прије 20 дана уплатили смо 200.000 и са ових 300.000 марака Дом здравља ће до краја године добити пола милиона, додаје Софренић.

Опозиција је имала замјерку на повећање репрезентације градске власти са 412 на 900.000 марака, а средстава за информисање са 100 на 200.000 марака.

Оно што је најважније, јесте чињеница, истиче Софренић, да ће суфицит од четири милиона марака бити усмјерен на покривање дугогодишњег дефицита, на пројекат изградње Центра за социјални рад и санирање штете од поплава.