latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Амнести оптужио снаге сиријских Курда за ратне злочине

Организација за заштиту људских права Амнести интернешенел оптужила је курдске снаге у Сирији да су насилним расељавањем и уништавањем кућа на сјеверу и сјевероистоку земље починили ратне злочине.
Курдски борац у Сирији - Фото: Screenshot
Курдски борац у СиријиФото: Screenshot

Једна мисија ИА утврдила је да је Аутономна администрација, коју предводе сиријски Курди, у 14 градова и села у тим дијеловима Сирије присилно расељавала људе и уништавала им домове и да ти злочини досежу димензију ратних злочина.

"Намјерно уништавајући куће цивила, у неким случајевима палећи читава села, расељавајући њихове житеље без икаквог оправданог војног основа, Аутономна администрација злоупотријебила је своју власт и прекршила међународни закон", рекао је савјетник ИА за кризе Лама Факих, а пренио АФП.

Након што су се сиријски војници 2012. године повукли из области насељене претежно Курдима, курдска администрација искористила је тај моменат и преузела власт.

Њене безбједносне снаге у тим областима, наводи агенција, бориле су се против џихадиста Исламске државе.

Међутим, житељи провинције Рака на сјеверу и Хасека на сјевероистоку земље, рекли су за Амнести да су курдске снаге користиле борбу против ИД као изговор да спроведу масовна уништавања.

Та уништавања су се догодила, открили су представници АИ, не као резултат борби, већ су била дио "намјерне, координисане кампање колективног кажњавања цивила у селима која је претходна заузела ИД, или гдје је мала мањина била осумњичена да подржава ИД.

Амнести је саопштио да су сателитски снимци показали да је село Хусеинија, од јуна 2014. до  јуна 2015. године, уништено скоро 94 одсто.

Факих је рекао да "Аутономна администрација мора одмах да престане са незаконитим уништавањем цивилних објеката, надокнади штету свим цивилима чије су куће уништене, прекине са незаконитим принудним расељавањем и омогући цивилима да се врате и изграде своје домове".