latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:19 | Аутор: СРНА

Парламент Ирана потврдио споразум о нуклеарном програму

Ирански парламент усвојио је данас приједлог закона о примјени споразума са свјетским силама о иранском нуклеарном програму, али је инсистирао да међународни инспектори имају ограничен приступ војним локацијама, пренијела је државна агенција ИРНА."Приједлог закона о примјени споразума усвојен је данас на јавној сједници са 161 гласом `за`, 59 `против` и 13 уздржаних", наводи ИРНА.
Иран, Техеран (архив) -
Иран, Техеран (архив)

Техеран и шест свјетских сила у јулу су склопили споразум о ограничавању нуклеарног програма Исламске Републике у замјену за постепено укидање санкција које је међународна заједница увела против ове земље.

Савјет безбједности УН усвојио је раније резолуцију којом се ирански нуклеарни програм ограничава у замјену за ублажавање санкција.

Резолуцијом је омогућено поновно увођење казнених мјера уколико Иран прекрши споразум у наредних десет година. Ако Техеран буде поштовао све одредбе споразума, санкције ће бити потпуно укинуте за десет година.

Запад је дуго сумњао да ирански атомски програм има за циљ прављење нуклеарне бомбе, што је Техеран негирао, тврдећи да је његов програм мировне природе.