latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаг: Данас резултати истраге о рушењу "Боинга" над Украјином

У Холандији ће данас послије скоро 15 мјесеци бити саопштени резултати истраге пада "Боинга-777" компаније "Малезија ерлајнз" на истоку Украјине 17. јула 2014. године у Доњецкој области, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.
Малезијски авион-несрећа - Фото: REUTERS
Малезијски авион-несрећаФото: REUTERS

Коначни извјештај међународног тима истражитеља поднијеће предсједник Савјета за безбједност Холандије Тјибе Јустра у бази холандског ваздухопловства Гилзе-Рејн на југу земље.

У документу би, између осталог, требало да се нађу одговори на питања о узроку пада авиона који је на линији МХ17 летио из Амстердама за Куала Лумпур и закључак о одлуци о лету изнад зоне конфликта.

У извјештају би требало и да буде одговор зашто су холандске породице морале да чекају између два и четири дана да би добили потврду да су њихови рођаци били у авиону, као и да ли су путници и посада знали да авион пада, пренио је АФП.

У Савјету је речено да се "ова истрага није бавила питањем кривице или одговорности" и да се тиме бави холандско тужилаштво које спроводи кривичну истрагу.

Прелиминарни извјештај Савјета о узроцима пада "Боинга" био је објављен 9. септембра 2014. године на основу првобитно доступних информација, гдје је, између осталог, наведено да се авион распао у лету због оштећења изазваних спољним ударом  бројних "високоенергетских објеката".

Нису навођени детаљи а АФП подсјећа да је авион "можда оборен ракетом".

Авион се срушио у вријеме оштрих борби украјинских и проруских снага на истоку Украјине, а званични Кијев и Запад окривили су директно проруске снаге.

Истрага се водила по међународним прописима из Чикашке конвенције из 1944. године, у складу са којом су у њој учествовали представници седам земаља - Холандије, Малезије, Аустралије, Велике Британије, Русије, САД и Украјине.

Прелиминарна верзија извјештаја била је упућена 1. јуна и током два мјесеца државе су имале могућност да поднесу одговарајуће приједлоге, наводи ТАС С.