latinica  ћирилица
13/10/2015 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

САД доставиле муницију сиријским побуњеницима

Америчке снаге бациле су из ваздуха муницију за малокалибарско оружје побуњеницима који се боре против џихадиста Исламске државе у сјеверној Сирији, саопштили су амерички војни званичници.

Портпарол америчке централне команде пуковник Патрик Рајдер рекао је да је муниција достављена арапским борцима чије су "лидере САД провјериле и који се боре да уклоне ИСИЛ из сјеверне Сирије".

Неименовани амерички званичник рекао је за АФП да је падобраном спуштено 50 тона муниције.

Представник побуњеника саопштио је да су побуњеници из арапских племена у Сирији добили увјеравања Вашингтона да је на путу ново оружје које ће им помоћи да покрену заједничку офанзиву са својим курдским савезницима у том сиријском граду, који држе џихадисти ИС.

- Састали смо се са Американцима и ово је одобрено и речено нам је да је ово ново оружје, укључујући оружје високог квалитета, на пут - рекао је Абу Муаз, портпарол Фронта револуционара Раке, групе побуњеника из већином арапских племена са подручја тог града.

Арапски борци су дио новог савеза у коме су и курдске Јединице за народну одбрану чије је формирање објављено данас, под именом Демократске снаге Сирије, пренио је Ројтерс.

Курдске снаге, уз подршку арапских побуњеника, протјерале су раније ове године екстремисте ИС са већих дијелова територије сјеверне Сирије.