latinica  ћирилица
13/10/2015 |  09:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Бечки избори "потресају" СПО и канцелара

Избори у Бечу, који су у недељу донијели побједу Социјалдемократској партији Аустрије али уз велике губитке у поређењу са гласањем прије пет година, док је Слободарска партија остварила најбољи резултат у својој историји прешавши 30 одсто, као што се и очекивало почели су да "потресају" странке на савезном нивоу.
Беч (фото: www.travelchannel.com) -
Беч (фото: www.travelchannel.com)

Чланови владајуће СПО покренули су иницијативу за "промјене" у партији, на савезном нивоу, пишу медији.
 Преко интернета прикупљају се потписи са захтјевом да лидер СПО, аустријски канцелар Вернер Фајман, стави на располагање своју функцију шефа странке.
 У писму упућеном Фајману се истиче да је иницијатива покренута због "сталних губитака чланова, бирача и политичког значаја".
 Фајман, како констатују иницијатори, не сноси сам кривицу, али као лидер странке има политички задатак да преузме одговорност.
 "Са тобом као шефом СПО више неће бити успјешна", наглашавају покретачи иницијативе међу којима су дугогодишњи мање познати чланови Марија Баумгартнер, Михаел Пилц и Евалд Штрасер, али познатија имена у странци, као што су некадашњи министар за социјална питања Ервин Бухингер, као и заменик директора Радничке коморе Беча Алис Кундтнер.
 За само пар сати прикупљено је више од 150 потписа, а иницијатори истичу да нису поставили никакав циљ што се броја подржавалаца тиче.
 Иначе ово није прва иницијатива унутар СПО која је усмјерена против Фајмана. Лидер СПО већ је у јуну био суочен са платформом "Компас", у којој главну ријеч води градоначелник Трајскирхена Андреас Баблер, која има за циљ реформу партије.
 У "савезној" СПО се не радују иницијативи против лидера Фајмана, иако истичу да сваки члан има право да се обрати тијелима партије, али да се избор шефа странке обавља на основама демократски легитимног статута од стране надлежних органа.
 Генерални секретар СПО Герхард Ссмид наглашава да су интернет-платформе, на којим се позива на изјашњавање о унутарстраначким питањима, најгори могући инструмент.
 Он је додао да то штети угледу СПО, јер пружа могућност политичким противницима да такве иницијативе злоупотребе у татктичке сврхе.
  Изборни резултати од недјеље "потресају" и странку Зелених јер је шефица партије Марија Василаку обећала оставку у случају да на гласању буде остварен лошији резултат од прије пет година, што је био случај.
 Док је врх странке подржао Василаку да остане на мјесту лидера партије, на интернету је формирана платформа која захтијева њену оставку, а коју је за само пар сати подржало од 10.000 људи.