latinica  ћирилица
13/10/2015 |  14:15 | Аутор: СРНА

Холанђани представили коначни извјештај о лету "МХ17"

Холандски одбор за безбједност саопштио је да је било довољно основа да украјинске власти затворе ваздушни простор над истоком земље у вријеме када је у јулу 2014. године у том подручју оборен малезијски путнички авион са 298 људи.
Холанђани презентовали коначни извјештај о лету "МХ17" - Фото: AP
Холанђани презентовали коначни извјештај о лету "МХ17"Фото: AP

Предсједник овог истражног тијела Тијбе Јоустра рекао је да украјинске власти нису предузеле мјере предострожности и да је коридором који је користио оборени авион летјело још 165 комерцијалних летјелица.

"Ником није пало на памет да постоји могућа пријетња по цивилну авијацију", рекао је Јоустра док је на представљању коначног извјештаја емитована анимација о завршним тренуцима лета "МХ17".

Он је рекао да је у то вријеме важила забрана летења за комерцијалне авионе у доњим нивоима украјинског ваздушног простора и да је "МХ17" у тренутку када је погођен, био изнад те висине.

Јоустра је додао да су тада у том подручју били авиони још три авио-превозника.

У завршном извјештају о овом догађају наводи се да је авион "Малезија ерлајнса" оборен пројектилом из система "Бук", с напоменом да се Русија не слаже са закључком о типу бојеве главе и ракете.

Холандски одбор одбацио је могућност да је авон оборен ракетом типа "ваздух-ваздух", активирањем бомбе унутар летјелице или ударом метеора, преноси "Раша тудеј".

Јоустра је рекао да је ракета лансирана са подручја површине 320 квадратних километара на истоку Украјине. Нагласио је да је потребна додатна истрага да би се утврдила тачна локација са које је пројектил испаљен.

Авион се распао у ваздуху, а његови дијелови расули су се на украјинској територији у кругу од 15 километара. Послије експлозије, предњи дио авиона одвојио се од трупа. Не искључује се могућност да ће додатни дијелови авиона бити пронађени у будућности.

Јоустра је рекао да су путници који нису погинули усљед детонације пројектила веома брзо изгубили свијест. Три члана посаде настрадала су у кокпиту од детонације ракете.

"Боинг 777" компаније "Малезија ерлајнс" пао је у региону Доњецка 17. јула 2014. године. Погинуло је свих 298 путника и чланова посаде, а највише жртава, 193, било је из Холандије.