latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:35 | Аутор: РТРС

Приједорска "Топлана" почиње са гријањем на биомасу (ВИДЕО)

Због ниских температура приједорска "Топлана" неколико дана раније од званичног датума, 15. октобра, почела је са гријањем.
Приједор: Топлана - нови погон - Фото: РТРС
Приједор: Топлана - нови погонФото: РТРС

Гријање је почело уз минималне кварове на мрежи, а из "Топлане" најављују да ово предузеће од првог децембра почиње са гријањем на нови енергент – биомасу. Радови на изградњи нове котловнице убрзано теку, како би све било спремно за нови систем гријања. У "Топлани" кажу да ће Приједорчани добити квалитетније, двадесетчетворочасовно гријање, али да за сада цијена неће бити мијењана.

Топли радијатори обрадовали су око четири и по хиљаде корисника "Топлане". Приједорчани кажу, зима све раније "куца" на врата, па и сезона гријања треба "поранити".

Сезона је почела уз минималне кварове на мрежи.

- По нашем правилнику, ако се три вечери узастопно у девет сати измјери температура испод 12 степени, "Топлана" је дужна да почне са гријањем, али не прије 1. октобра - каже Љиљана Деспотовић, директорка "Топлане".

Убрзано се ради на изградњи нове котловнице на биомасу, у сарадњи с Европском банком за обнову и развој и Шведском агенцијом СИДА. Укупна вриједност пројекта износи 8. 600. 000 марака. Постројење, које почиње с радом првог децембра радиће 24 часа, али умањења цијена, за почетак, неће бити. Цијена није мијењана од 2011. године и за домаћинства износи 1,73 марке, а за привреду 3,52 марке по квадратном метру.

- Ми немамо да, тако кажем, мјеста да би се могло са цијеном нешто регулисати, али ће сигурно грађани добити квалитетније гријање и боље гријање, а "Топлана" ће радити нове калкулације и сигурно ако буде било простора, снизити цијену гријања - каже Деспотовић.

У новом погону "Топлане" осим топлотне, производиће се и електрична енергија. Укупна дуговања према овом предузећу износе око пет и по милиона марака, а највећи дужници су из стамбеног сектора.