latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:40 | Аутор: СРНА

Пентагон забринут због руских крстарећих ракета

Руске крстареће ракете класе "Калибр" озбиљна су пријетња за НАТО, а САД страхују да би извозне верзије те ракете могле да погоде америчку територију са трговачких бродова или жељезничких вагона.

Руси су недавнио лансирали 26 ових ракета са бродова у Каспијском мору на 11 мета у Сирији.

Пројектили су прешли 1.500 километара кроз ирански и ирачки ваздушни простор и погодили терористичке положаје у провинцијама Рака, Алеп и Идлиб.

Крстарећи пројектил "Калибр" лети 50 до 150 метара изнад површине и погађа морске мете удаљене до 350 километара, као и копнене мете на удаљености већој од 2.500 километара.

Максимално одступање од задате мете само је три метра, а пројектил је модуларне грађе, са пет различитих типова: два противбродска, два противподморничка и један за гађање копнених циљева.

Извозна верзија "Калибра" не лети толико далеко, али је изазвала нервозу на Западу због могућности да пројектили буду лансирани са жељезничких вагона или контејнера са трговачких бродова - наводе војни портали.

НАТО ознака овог руског пројектила је "СС-Н-27 Сизлер".

Захваљујући способности да лети ниско над тлом, великој прецизности и чињеници да је готово нерањив због надзвучне брзине, пројектил представља смртоносно оружје које се не може игнорисати - сматрају у Вашингтону и Бриселу.

Током вјежби на Баренцовом мору, одржаним прије неколико дана, "Калибр" пројектили испаљени из подморнице погодили су мете удаљене стотинама километара и то са изразитом прецизношћу.