latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички бренд најскупљи на свијету

Сједињене Америчке Државе су најскупљи бренд међу земљама свијета, далеко испред осталих, будући да је вриједност бренда УСА (САД) процијењена на 19,7 билиона долара, објавила је истраживачка агенција Бренд Фајнанс.
Застава Америке - Фото: илустрација
Застава АмерикеФото: илустрација

Процјена бренда обухватила је различите показатеље, међу којима су бруто домаћи производ (БДП), инвестициона привлачност, пословна климу и друго, пренио је сајт Финмаркет.ру.

Поред величине америчке привреде, аутори истраживања су имали у виду и огромно тржиште САД-а, чији су учесници спремни да преплате робу с ознаком "Маде ин УСА", као и присуство многих компанија које су саме по себи скупи брендови, попут Дизнија, Епла и Кока-коле.

На другом мјесту по вриједности бренда државе је Кина, која је протекле године изгубила један одсто вриједности и сада се процјењује на 6,31 билион долара, у односу на 6,35 билиона годину дана раније. Узрок томе је успоравање темпа раста привреде земље, као и пад цијена сировина у свијету.

Међу пет најскупљих брендова држава, од укупно 100, колико је на листи, налази се Њемачка (4,17 билиона долара, четири одсто мање него прије годину дана), Велика Британија (3,01 билион долара, раст од шест одсто) и Јапан (2,54 билиона, раст од три одсто).

Србија се по вриједности бренда налази на 78. месту са процјењеном вриједношћу од 31 милијарди долара. Свега два мјеста испред, на 76. позицији је Хрватска, чији је бренд процјењен на 32 милијарде долара.

Албанија је на 96. мјесту са девет милијарди долара, Бугарска је на 64. мјесту (50 милијарди долара), Словенија на 62. (53 милијарде долара), Грчка на 59. (60 милијарди), Мађарска на 53. (94 милијарде), а Румунија на 48. (141 милијарда долара).

Најупечатљивији раст међу првих десет земаља остварила је Индија, чија је вриједност бренда скочила за 32 одсто, на 2,14 билиона долара, што је ту земљу позиционирао на седмо мјесто у свијету.

Вриједнсот брендова Канаде и Аустраије спласнула је за осам и 10 одсто респективно, али су остали у топ 10.

Бразил је напустио првих десет, спустивши се на 11. мјесто, јер је цијена бренда пала 17 одсто, на 1,17 билиона долара.

Русија је игубила 31 одсто на вриједности бренда, који се сада процјењује на 810 милијарди долара, што је утицало на пад земље на 18. позицију на тој листи. Прошле године била је 12. са вриједношћу бренда од 1,18 билиона долара.

Вриједност украјинског бренда пала је највише међу свим земљама свијета - 45 одсто, на 44 милијарде долара, и 68. мјесто.

Лидер раста је Иран, чија је вриједност бренда скочила 59 одсто, на 159 милијарди долара, захваљујући успјеху преговора о нуклеарном програму земље и перспективи укидања санкција.

Међу пет земаља са најбољом динамиком раста, друштво Ирану праве четири афричке земље-брендови, и то Камерун, Танзанија, Кенија и Замбија.