latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:36 | Аутор: РТРС

Бројне осуде Мектићевог вербалног напада на новинаре РТРС-а (ВИДЕО)

Након јучерашњег бруталног и примитивног вербалног напада министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића на новинаре наше телевизије данас стижу бројна реаговања. Реаговала су Удружења новинара Републике Српске и Клуб новинара Бањалука као и представници невладиних организација. Сви осуђују министра Мектића. Из политичких партија у Српској поручују – Мектићево понашање, нема оправдања.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

И данас реагују Удружење новинара Републике Српске и Клуб новинара Бањалука. Предсједник бањалучког удружења Синиша Вукелић позива министра Мектића да се јавно извини новинарима РТРС, а све чланице тзв. Савеза за промјене да осуде иступ министра безбједности.

- Колеге новинаре позивам да поднесу тужбе и траже обештећење. Позивамо све званичнике да престану са оваквом праксом на рад новинара, уколико се понови овакав напад на новинаре Клуб новинара Бањалука позваће све колеге у Бањалуци  и Сарајеву да бојкотују његове прес конференције или да не преносе изјаве - каже Вукелић.

Јучерашњи бруталан напада на новинарке РТРС и помоњање њихових породица, дјеце, осуђују и НВО Удружене жене из Бањалуке. Поручују надлежне институције требало би да министра Мектића позову на одговорност.

- Овдје има посла за РАК, осуђујемо говор улице - каже Лана Јајачевић, правна савјетница фондације "Удружене жене Бањалуке".

У највишем законодавном тијелу Републике Српске било је ријечи о нападу на новинаре јавног сервиса. Осуде стижу и од предсједника републичког парламента.

- Напад на новинаре није примјерен ниједном званичнику, без обзира на којој позицији био, без обзира о којој се теми радило - каже предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је вријеђање новинара срамотно. Министар Мектић треба да се извини.

- Мислим да би било људски да господин Мектић погледа свој снимак, шта је изговорио, и помињао дјецу која имају сјајне резултате, часна и честита и да нема право да их помиње и да се сам извини, ако се не извини очекујем од озбиљних људи да га смијенЕ - каже Стевандић.

Страначки колега министра Мектића – посланик СДС-а у Парламенту Српске Миладин Станић, на питање да ли ће се СДС или министар Мектић извинити за увреде одговара да не расоплаже тим информацијама и да је "питање упућено на погрешну адресу", истичући да не подржава никакав лични сукоб.

ПДП-ов посланик Бранислав Бореновић, уобичајено, лоптицу је пребацивао у терен лидера СНСД-а Милорада Додика.

- Мени је жао када било ко помене било чију породицу и мислим да то није добро, али морам вам рећи да ако је ико то урадио, то је урадио ваш шеф Милорад Додик - каже Бореновић.

Осуде и из Парламента БиХ! Силеџијско понашање и напад на новинаре РТРС-а осудио је и предсједник клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац. Јучерашњи напад министара Мектића на јавни сервис посљедња је кап у препуној чаши.

- РТРС је симбол институција Републике Српске....Мектић проводи политику међународне заједнице и Бакира Изетбеговића, која је политика рушења институције РС - каже Кошарац.

Јучерашње увреде осудили су и представници ОХР-а и Делегације ЕУ у БиХ. Медији имају обавезу да објективно и професионално извјештавају, али им се мора омогућити слобода и независност да би обављали свој посао, став је ОХР-а. Дискриминаторске изјаве о новинаркама РТРС-а, осим што представља увреду и узрокује личну трауму, угрожава слободу медија изјавио је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи. 

- Безбједност новинара предуслов је за постојање слободе говора и слободних медија. Потребно је озбиљно се позабавити сваком пријетњом по услове за рад новинара и могућношћу да независно дјелују - истичу из Делегације ЕУ у БиХ.

- Медији имају кључну улогу у изградњи демократије и разумијевања у БиХ. Зато, могућност медија да слободно раде широм БиХ има суштински значај и представља мјерило демократске зрелости друштва - истичу из ОХР-а.

Из Канцеларије омбудсмана за људска права БиХ кажу да је свако онемогућавање новинара у обављању њихових дужности кршење медијских слобода и угрожава право грађана на информисаност. Слобода медија у БиХ одавно је угрожена, поручила је предсједница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић. Ниједно новинарско удружење из БиХ, са сједиштем у Сарајеву није се огласило о нападу на новинарке РТРС-а.