latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:48 | Аутор: РТРС

Ојачати привредну сарадњу Русије и Српске (ВИДЕО)

Привредна сарадња Русије и Републике Српске још није достигла довољан ниво иако за то постоје реалне претпоставке. Посебно је неискориштена могућност извоза домаћих производа на тржиште Русије, закључак је тематске сједнице ,"Услови и начини даљњег развоја свих облика сарадње између Руске Федерације и Републике Српске," коју је организовала Подружница удружења ,"Српско-руски мост," за општине Србац, Градишка, Лакташи, Прњавор и Дервента у Српцу.
Српско руски мост - Фото: РТРС
Српско руски мостФото: РТРС

Традиционално добри пословни односи између Русије и Српске посебну шансу за интензиван развој добили су послије увођења санкција Руској Федерацији од Европске уније.

- Желим посебно да се захвалим руководству Републике Српске које је спријечило да се практично тим санкцијама прикључи и Босна и Херцеговина а то опет отвара додатну перспективу за појачање и проширивање увоза производа и прехрамбених производа и сваких других за Руско тржиште - рекао је замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестежијанц.

Локалне заједнице путем регионалног удруживања ради увећања производње већ имају шта да понуде тржишту Русије.

- И пилеће месо може да иде на Руско тржиште јер капацитет наше клаонице је 10.000.000 комада бројлера годишње који се може и удуплати ако обезбједимо тржиште - рекао је Драго Ћирић, начелник општине Србац.

Досадашња пословна сарадња огледа се углавном у инвестирању руских инвеститора. Послије Србије они су други по висини инвестиција у Републици Српској. У догледно вријеме, реализацијом пројеката "Угљевик три" и "Мрсово", тај однос могао би да буде промијењен.

- То ће достићи вриједност скоро милијарду марака и онда ће Русија путем својих компанија практично бити један од највећих инвеститора у Републику Српску - рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

У Удружењу српско-руски мост кажу да постоје велике могућности за сарадњу Српске и Русије, те да је неопходно искористити тренутне односе ЕУ, САД и Русије. Области које пружају највише могућности, истичу јесу енергетика, пољопривреда и туризам.