latinica  ћирилица
13/10/2015 |  17:29 | Аутор: СРНА

Београд: "Телеком Србија" не може бити продат на берзи

Министарство привреде Србије саопштило је данас да "Телеком Србија" није могао да буде продат на берзи јер тако држава не би могла да обезбиједи његову развојну будућност, што је најважнији циљ приватизације највећег српског телекомуникационог оператера.

У саопштењу се напомиње да акције "Телекома" нису укључене у трговање на регулисаном тржишту хартија од вриједности јер закон не омогућава примјену других метода приватизације.

Из Министарства привреде истичу да Влада Србије, у случају берзанске трговине акцијама "Телекома", не би могла да постави веома важне обавезе купцу, као што су социјални и инвестициони програм.

У саопштењу се додаје да се цијели поступак продаје "Телекома" спроводи у складу са законом, уз поштовање транспарентности и равноправности свих одабраних понуђача.

"Влада Србије се у поступку приватизације `Телекома` држи Закона о приватизацији и Уредбе о условима, начину и поступку спровођења продаје капитала великих субјеката приватизације, који прописују јавно прикупљање понуда", наводи се у саопштењу.

Из Министарства привреде напомињу да је Агенција за приватизацију позвала све заинтересоване, који испуњавају квалификационе услове, да доставе необавезујуће понуде за учешће у поступку продаје "Телекома Србија".

"Комисија је рангирала пристигле понуде и сачинила листу понуђача, који могу учествовати у другој фази поступка", наводи се у саопштењу.