latinica  ћирилица
13/10/2015 |  17:37 | Аутор: Б92

Шојбле: Мигранти пријетња по буџет

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле признао је да Берлин можда неће моћи да спроведе план уравнотежења буџета у 2016. због рекордног прилива миграната.

"Желимо то да постигнемо, без узимања нових позајмица, ако је могуће. Питали су ме зашто кажем - ако је могуће, а истина је да ни сам не знам", изјавио је Шојбле на конгресу њемачких произвођача машина, преноси Франс прес.

Њемачка је прошле године, први пут од 1969. године и годину дана пре планираног рока, успјела да уравнотежи буџет, што значи да држава није узимала нове позајмице, док влада њемачке канцеларке Ангеле Меркел жели да то постане норма.

Међутим, очекује се да ће непредвиђени трошкови прихвата до милион тражилаца азила у овој години додатно оптеретити државну касу.

"Огроман прилив миграната представља већи изазов од многих ствари са којима смо морали да се суочимо у протеклих 65 година", изјавио је Шојбле, додајући да су поменути трошкови изузетно велики потенцијални ризик за јавне финансије.

Шојбле је, међутим, инсистирао на томе да Њемачка "хоће и може" да се суочи са изазовом.

Како наводи Франс прес, влада у Берлину је обећала више милијарди евра помоћи регионалним и општинским властима за прихват избјеглица.