latinica  ћирилица
13/10/2015 |  17:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка одбија заједничке патроле са Турском у Егејском мору

Грчка је данас одбацила приједлог о успостављању заједничких патрола у Егејском мору са Турском, који је дошао као дио напора Европе да се избори са највећом мигрантском кризом послије Другог свјетског рата.
Избјеглице у Грчкој - Фото: AP
Избјеглице у ГрчкојФото: AP

“Не можемо да разговарамо о новокомпонованим идејама које су се недавно појавиле, као што су заједничке грчко-турске патроле на поморским границама“, саопштило је грчко Министарство спољних послова, пренијела је агенција АФП.

Портпарол њемачке владе Штефан Зајберт изјавио је јуче да постоји хитна потреба да Грчка и Турска сарађују и пресјеку мрежу трговине људима у којој су избјеглице на свом очајничком путу ка Европи.

“Тренутно имамо ситуацију, посебно у Егејском мору између Грчке и Турске, да су границе отворене и да трговци људима могу да чине шта желе, што доводи многе у непосредну животну опасност. То је нешто што мора да се промијени“, рекао је Зајберт.

Грчки дневник Катимерини објавио је да Атина страхује да би Турска могла да искористи избјегличко питање да ојача присуство у Егејском мору, присвајајући водени и ваздушни простор око грчких острва у близини своје обале.