latinica  ћирилица
13/10/2015 |  19:20 | Аутор: РТРС

Дуговања бијељинске Шећеране стижу на наплату – имовина на аукцији (ВИДЕО)

Дуговања бијељинске Фабрике шећера стижу на наплату. Одлуком Основног суда у Бијељини, за два дана биће одржана јавна лицитација за продају девет комбајна за вађење шећерне репе, пет хладњача за шећеровину, ваљак и друга опрема за наплату потраживања Бојана Мрђана, бившег директора фабрике.
Шећерана - Фото: РТРС
ШећеранаФото: РТРС

Радници огорчени. Пет година без икакве накнаде долазе и чувају фабрику, чекајући да се питање шећеране ријеши и покрене производња. Због пристизања извршних судских пресуда брину за будућност фабрике. 

Бијељинска Шећерана је већ остала без дијела опреме која је продата на лицитацији по десетороструко нижој цијени од тржишне. Намирено је дуговање од 4.800 марака према кооперанту који је сијао репу за фабрику. Међутим, брину због нових извршних пресуда.

- Расчерупавање фирме не води ка добром. Али радници нису никада били здруженији да би то оспорили. Којим средствима видјећемо - каже Драго Василић, предсједник синдикалне организације у Шећерани.

Радници желе да сачувају фабрику и уз помоћ Владе и стратешког партнера, поново стану на здраве ноге. Разумијевање имају и у Привредном суду.

- Ту имају пресуде које се крећу од неких 40 хиљада марака до 2 милиона и нешто. Те пресуде нису на извршењу и Привредни суд није допустио да се узима опрема из фабрике - каже Раде Ракић, технички директор Фабрике шећера.

У фабрици је 57 радника. Многи за годину или двије стичу услове за пензију, али због неуплаћених доприноса то ће тешко остварити. Шећерана им дугује 55 плата. Ипак, не одустају од фабрике.

- Покушавамо да сачувамо ово што имамо у добром стању да би тај стратешки партнер дошао да измири обавезе нама, друштву. И да можемо нормално да радимо - каже радник Шећеране Спасоје Спасојевић.

Влада Српске неће одустати од проналажења најбољег рјешења за Фабрику шећера у Бијељини, саопштено је из Министарства пољопривреде. Иако фабрици пријети стечај због милионских дуговања према Пореској управи, ни за раднике фабрике ни за државу која је већински власник капитала, то није добро рјешење. Ако већински власник измири дуг од око 12 милиона и исто толико уложи у ремонт, радници тврде да би фабрика била спремна за рад већ у наредној сезони.