latinica  ћирилица
13/10/2015 |  21:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Вашингтон: Иран прекршио резолуције Савјета безбједности УН-а

Бијела кућа данас је оцијенила да постоје јаке индиције да је Иран прекршио резолуције Савјета безбједности Уједињених нација када је прошлог викенда тестирао нову балистичку ракету домаће производње, што подиже изгледе за оптужбе, саопштио је портпарол Џош Ернест.

Иран је у недјељу саопштио да је тестирао нову ракету домаће производње дугог домета која може бити навођена "све до циља".

Ернест је најавио да ће питање бити покренуто у Уједињеним нацијама, пошто је администрација америчког предсједника Барака Обаме указала да ће повећати напоре да забрани напредак иранског ракетног програма.

"Резолуција Савјета безбједности заправо даје међународној заједници неке алатке да изолујемо поједину опрему и материјал који може да се искористи да се унаприједи њихов балистички ракетни програм. То нам даје могућност да радимо у сарадњи са нашим партнерима широм свијета да покренемо стратегију у покушају да пореметимо континуирани напредак њиховог балистичког програма", рекао је Ернест.

Бијела кућа инсистирала на ставу да лансирање нема утицаја на недавно постигнут нуклеарни договор.

"Ово је потпуно одвојено од нуклеарног споразума који је Иран постигао са остатком свијета", тврди Ернест.

Лансирање ракете "Имад" у недјељу, услиједило је мјесецима пошто су неки ирански званичници изразили забринутост да споразум са свјетским силама о спорном нуклеарном програму, лимитира ирански програм ракета, пренијела је агенција АФП.