latinica  ћирилица
14/10/2015 |  08:48 | Аутор: Политика

Васпитач на удару женског шовинизма

У претходних годину дана тридесетдеветогодишњи васпитач Н. С. конкурисао је на 30 огласа за посао у државним предшколским установама, који се објављују у публикацији Националне службе за запошљавање.
Дјеца - Фото: flickr.com
ДјецаФото: flickr.com

На његове пријаве није одговорио нико из предшколских установа Палилула, Стари град, Барајево, Савски венац, Раковица, Чукарица, Земун, Сурчин, Нови Београд и Врачар. Када се у предшколској установи у неформалном разговору распитао има ли шанси да добије посао, рекли су му да је – погрешног пола и објаснили да су вртићи углавном женски колективи и да чланови „кадровске комисије” не воле мушке васпитаче.

„Ова примједба звучала ми је више него неумјесно јер сам радио као васпитач у предшколским установама Нови Београд и Сурчин, имам положену лиценцу за васпитача и нико ми током школовања није скренуо пажњу на чињеницу да сам ’погрешног’ пола и да ће ми бити тешко да нађем посао. Чињеница је да су мушки студенти били мањина на Вишој школи за образовање васпитача – од 240 студената само су пет били мушкарци, али не сматрам да мој пол представља препреку за бављење овим послом”, наводи наш саговорник и додаје да је разлог због којег се одлучио да буде васпитач огромна љубав према дјеци. Иначе, он и супруга имају троје малишана.