latinica  ћирилица
14/10/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Лавров: Американци "прешли" Бан Ки Муна

Америчке власти су "прешле" генералног секретара УН Бан Ки Муна позивањем представника самопроглашеног Косова на догађај у згради свјетске организације, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је подсјетио да су САД током трајања Генералне скупштине УН одржале догађај посвећен борби против тероризма у просторијама УН, али ван оквира процедура свјетске организације.

"Прво, зашто је такав догађај требало обавезно одржавати ван оквира правила и процедура Генералне скупштине, без повезивања УН као такве, већ само на њеној територији? Друго, списак позваних. Не разумијем зашто је неко остао `изван`, док су, на примјер, представници /самопроглашеног/ Косова били позвани и заједно сједили са државама чланицама УН", рекао је Лавров.

Он је у интервјуу за телевизију "НТВ", који преноси "Спутњик", оцијенио да су таквом акцијом "Американци озбиљно `прешли` и генералног секретара који је био позван на отварање овог форума и читаве УН".

Лавров је, ипак, исказао разумијевање за тај поступак, оцијенивши да је "сигурно лакше сакупити оне који те слушају у свему и са њима рјешавати неке задатке, представљати све као неку `вољу међународне заједнице, међународне коалиције`".

"Наравно, то је много теже у УН - договарати се уз учешће Русије, Кине и многих земаља у развоју које имају самостално мишљење о спољнополитичким питањима", навео је руски министар.

Према његовим ријечима, иако такве дискусије одузимају више времена "компромиси и договори, постигнути са онима који не мисли исто као ти по сваком питању много су дуговјечнији и много ефикаснији".