latinica  ћирилица
14/10/2015 |  09:02 | Аутор: Дојче веле

И Турска кандидат за одстрел?

Њемачка штампа пише о експлозивној ситуацији у Турској и анализира коме наруку иду напади у Анкари.
Турска војска (AA photo) -
Турска војска (AA photo)

"Тагесшпигел" из Берлина доноси ширу анализу политичких прилика након терористичког напада на Курде у Анкари, из које издвајамо: "Језик најављује зло. Тако је било на Балкану, када су Срби, Хрвати, Босанци и косовски Албанци нахушкани једни на друге. То је било прије добрих 20 година. Сада се то дешава у Сирији и Ираку. У тим земљама влада немилосрдан грађански рат. А сада се назире још један кандидат за погубљење. То је Турска".

Блискоисточни конфликти стигли су и у Европу. Не само у облику стотина хиљада избјеглица, који на сигурном континенту траже уточиште и заштиту. И немири у Турској угрожавају Европу. Курдски дио становништва све је чешће мета турских националиста. И овдје говор мржње политичких вођа изазива талас  насиља. На курдској страни млади људи се све више радикализују  и преносе конфликт у Њемачку.

Европа и Њемачка не могу себи више приуштити да окрећу главу, ако на њиховим  спољним границама гори. Европа има дубљу границу која сеже до Блиског истока. Та дубља граница је културолошка. Радикални ислам мобилише људе против Запада. Радикални ислам не нуди ништа друго до рата и разарања. Његов систем вриједности је поремећен. Вјера се окреће против себе и поруке коју носи, када је инструментализују екстремисти", пише лист "Тагесшпигел", а преноси DW.