latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:06 | Аутор: СРНА

Усорац: Обрано само 20 одсто кукуруза

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац каже да је због лоших временских прилика обрано само око 20 одсто површина засијаних кукурузом.
Берба кукуруза - Фото: РТРС
Берба кукурузаФото: РТРС

"Углавном, сви већи пољопривредни произвођачи нису спремили кукуруз, октобар је оптимални рок за скидање кукуруза, нажалост, киша омета посао и доводи у питање његову бербу, као и квалитет", рекао је Усорац и додао да је квалитет ове културе био много већи прије падавина.

Он је истакао да лоше временске прилике додатно отежавају стање у пољопривреди и доводе у питање пољопривредну производњу.

"У земљама ЕУ пољопривредници у оваквим ситуацијама добију уз високе субвенције и једнократне помоћи да би опстали, док у цијелој БиХ подстицаји у пољопривреди износе 130 милиона КМ, што не може да задовољи потребе пољопривредника", каже Усорац.

Он је навео да је то разлог што пољопривредници одустају од производње, да је то посебно видљиво у мљекарству, гдје је, како је рекао, прије четири године било 12.000 мљекара, крајем прошле године 6.000, а сада 5.000.

Коментаришући информације о појави афлатоксина у млијеку са једне фарме у Републици Српској, Усорац је навео да је ријеч о случају повећаног присуства афлатоксина у млијеку које је на вријеме откривено, јер мљекаре свакодневно обављају контролу млијека на присуство афлатоксина.

Према његовим ријечима, то млијеко није дошло у употребу, иако је присуство афлатоксина било на граници 0,04, а дозвољено је 0,05.

Он каже да је утврђен и узрок - прошлогодишњи кукуруз.

"Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ове године је узело више од стотину узорака кукуруза и није било присуства афлатоксина, нити других штетних материја", рекао је он.

Усорац каже да је овогодишњи кукуруз прије киша имао изузетно добар квалитет.

Он је раније рекао да је принос кукуруза који је у Републици Српској ове године посијан на 80.000 до 100.000 хектара, због суше умањен 50 до 60 одсто.