latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и даље тврде: Проруске снаге обориле малезијски авион

САД настављају да слИЈеде своје "увЈерење" да су авион "Малезија ерлајнс" на лету МХ17 оборили "побуњеници" у Украјини, упркос томе што 15-мЈесечна истрага коју је спровео холандски тим није дефинитивно закључила ко је испалио пројектиле БУК ваздух земља и са које локације, јавља Раша тудеј.
Симулација експлозије ракете (фото: RT/Screenshot) -
Симулација експлозије ракете (фото: RT/Screenshot)

Портпарол Стејт департмента Марк Тонер поздравио је "значајне налазе" холандског Одбора за безбједност рекавши да они "потврђују" америчку теорију да је авион са готово 300 путника на путу за Малезију оборен пројектилима БУК "са територије коју су контролисали сепаратисти."

Међутим, према резултатима истраге руског концерна "Алмаз -Антеј" за прозводњу противваздушног ракетног система БУК, малезијски авион оборен је 17. јула 2014. године над Украјином са територије коју су тада контролисале украјинске снаге безбједности, пренијеле су руске агенције.

Тонер је у уторак потврдио да Вашингтон остаје "при свом увјерењу" упркос томе што холандски Одбор за безбједност није никоме приписао кривицу, нити је утврдио тачну локацију са које су испаљени пројектили.

На питање чиме потврђује своју теорију, Тонер је рекао да "налази потврђују да је МХ17 оборен пројектилом БУК са територије коју контролишу сепаратисти у источној Украјини, што смо ми говорили од првог дана."

Раша тудеј наводи да је то у супортности да званичним налазима које је представио холандски Одбор за безбједност у уторак.

У извјештају није поменута тачна локација са које су испаљени пројектили, само је наведено да су детонирани негдје у радијусу од 320 квадратних километара у источној Украјини. У извјештају се, такође, не спекулише ко је контролисао ту територију у тренутку несреће.