latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Костин: За Русију ово тренутно није права криза

Предсједник руске државне банке "ВТБ" Андреј Костин сматра да Русија није суочена са правом кризом и да је земља, и поред пада БДП-а, у добром стању.

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", рекао да се 2016. године очекује благ раст БДП за 0,5 одсто и додао да би та година могла проћи са падом БДП од 3,8 процената.

"За Русију ово није никаква права криза. Кризу смо имали 1998. и 2008./2009. Када је све стварно падало, фирме нису могле да враћају кредите, предузећа су масовно одлазила у стечај и имали смо огромне проблеме са ликвидношћу. Сада имамо рецесију", оцијенио је Костин.

Он је рекао да 90 одсто економског стања резултира из пада цијене сировина, јер је Русија и даље веома овисна од нафте и гаса, а санкцицје утичу са свега 10 одсто, јер погађају само поједине секторе.

У појединим областима било је мање увоза и пораст домаће индустрије, нагласио је Костин.

"Проблем је што је наша привреда у многим областима и даље сувише монополизована. У супротном би могли негативне ефекте лакше да превазиђемо. Укупно гледано, полазим од тога да ћемо још двије, три године стагнирати и онда поново расти", казао је он. Када је ријеч о посљедицама санкција по послове ВТБ Костин је објаснио да је главни проблем недостатак приступа међународним тржиштима капитала.

"То нас омета у реализацији планираног пута да добијемо капитал преко берзе. Проблем у набавци капитала ријешили смо тиме што смо 2014. око 214 милиона рубљи, а ове године додатних 307 милијарди добили од владе кроз продају деоница. Ако се санкције не буду даље пооштриле, снаћићемо се, али наш програм приватизације је обустављен", указао је он.

Што се пословања мреже у иностранству тиче, Костин је објаснио да се, пошто се приходи не могу трансферисати у Русију, новац користи за пројекте у иностранству. Истовремено је констатовао да кинеско тржиште не може да замијени америчко и европско.

ВТБ, према његовим ријечима, има намјеру да прошири своје пословање у Кини, али додаје да је то тешко тржиште за све.

Он је констатовао да је страх од кинеских инвеститора у Русији опао, јер је схваћено да су оријентисани на добитак. "Кинези су такође научили да броје новац", нагласио је Костин.