latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Подршка коалицији Ангеле Меркел најнижа од јуна 2014.

Подршка њемачкој конзервативној коалицији на челу са канцеларком Ангелом Меркел, пала је на 38 одсто, што је најнижи ниво од јуна 2014. године, као посљедица спора у оквиру владајућег блока око тога како изаћи на крај са рекордним приливом избјеглица у ту земљу, показала је данас најновија анкета.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Меркелова, предсједница Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), и Хорст Зехофер, лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) - сестринске странке ЦДУ, не слажу се око тога како Њемачка треба да поступи у вези огромног прилива избјеглица, пренио је Ројтерс.

Очекује се да ће у Њемачку, омиљену дестинацију избјеглица које бјеже од сукоба на Блиском Истоку, ове године примити рекордних 800.000 до милион избјеглица.

Док Меркелова преферира политику отворених врата и тврди да Њемачка може да се носи са приливом избјеглица, премијер Баварске Зехофер заузима тврђи став према том проблему, а његова савезна држава, у коју избјеглице прво стижу пошто се налази на југу земље, запријетила је да ће тужити владу у Берлину ако не покуша да ограничи прилив тражилаца азила.

Резултати анкете агенције за истраживање јавног мњења "Форса", урађеног за потребе медијске куће РТЛ и часопис "Штерн", показују да је подршка коалицији ЦДУ/ЦСУ на челу са Меркеловом пала за један процентни поен на 38 одсто.

Подршка млађим коалиционим партнерима унији ЦДУ/ЦСУ, Социјал-демократама, истовремено се задржала на 25 одсто, Зелена странка има подршку од десет одсто или један процентни поен више него прошле недјеље, док се крајње љевичарска странка Линке задржала на девет одсто, а крајње десничарска Алтернатива за Њемачку на седам одсто, показала је анкета.