latinica  ћирилица
14/10/2015 |  11:14 | Аутор: Агенције

Грабар-Китаровић: Мораћемо да дигнемо ограду

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да ће Хрватска морати да постави ограду на своју границу да би се заштитила.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: dnevnik.hr
Колинда Грабар КитаровићФото: dnevnik.hr

"Не желим да се Хрватска нађе у позицији да уђе већи број људи (избјеглица и миграната), а да се затворе границе сусједних држава. Мислим да ће у будућности бити потребна некаква ограда или физичка препрека. Али немојте то звати жицом. Немојте то упоређивати с једном Сребреницом или с концентрационим логорима", рекла је Грабар-Китаровић у интервјуу за "Јутарњи лист".

На питање хоће ли Хрватска морати да постави ограду на своју границу, хрватска предсједница је одговорила да би "вољела да се то избјегне", али да не види како би се у будућности земља могла другачије заштитити.

Она је додала да је противница затварања званичних граничних прелаза и да Хрватска не може да се брине о већем броју људи.

"Од самог почетка говорим: апсолутна контрола и контрола границе, за шта Оружане снаге и полиција имају могућности и опрему", поновила је предсједница изјаве због којих се раније нашла на удару владе левог центра премијера Зорана Милановића.

Милановићева влада се противи постављању ограда и ангажовању војске на граници са Србијом због уласка великог броја избјеглица.

На примједбу новинара да је Мађарска на своју границу поставила бодљикаву жицу, предсједница је одговорила да треба бити "коректан према сусједима" и да не треба с њима "беспотребно производити сукобе".

Она је критковала оштре изјаве премијера Зорана Милановића на рачун мађарског премијера Виктора Орбана због избјегличке политике и постављања ограде на граници са Србијом и Хрватском и додала да је на делу вербални рат који може далекосежно да нашкоди међудржавним односима.

Предсједница, која долази из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), рекла је да је "Орбан забринут због међудржавних односа".

"Орбан је забринут због међудржавних односа. Он схвата да то није став већине Хрвата и хрватскога народа. Морам нагласити да ми на нашем састанку није рекао ниједну једину ружну ријеч о премијеру Милановићу", додала је о недавном сусрету с Орбаном у Будимпешти.

Грабар-Китаровић је у интервјуу одбацила оптужбе владајуће коалиције да у иностранству говори против хрватске владе, као и да се укључила у предизборну кампању ХДЗ-а.