latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:25 | Аутор: СРНА

Незапосленост један од највећих изазова Балкана

Незапосленост, која у БиХ износи 44 одсто, као један од највећих изазова са којима се суочава западни Балкан, биће једна од тема Међупарламентарне конференције "Економско управљање и стварање нових радних мјеста у ЕУ и земљама проширења" која ће сутра и у петак, 16. октобра, бити одржана у Сарајеву.
Незапосленост                  (Фото:banjaluka.com) - Фото: илустрација
Незапосленост (Фото:banjaluka.com)Фото: илустрација

Из Европског парламента, који у сарадњи са Савјетом за регионалну сарадњу организује ову конференцију, саопштено је да у већини земаља незапосленост има структурне коријене - институционални оквир тржишта рада, фактори трошкова рада и недовршен процес транзиције.

Негативан тренд у овој области представља озбиљан ризик за политичку стабилност земаља.

Имајући на уму ове чињенице, ЕУ подржава локалне напоре, финансирајући институционалне реформе и подржавајући привредни развој с циљем повећања броја запослених на Балкану.

Конференција у Сарајеву је дио програма подршке Европског парламента парламентима земаља проширења.

Учесницима конфереције обратиће се директор за западни Балкан у Европској комисији Жан-Ерик Паке и генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић.

Осим чланова Европског парламента у раду конференције учествоваће посланици из Црне Горе, Србије, Македоније, Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова и Турске, академици и представници Европске комисије и Савјета за регионалну сарадњу.

Домаћин конференције је Парламентарна скупштина БиХ.