latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:09 | Аутор: Б92

Дитман: Њемачка не тражи да Србија призна Косово

Њемачка не тражи од Србије признање Косова, као услов за отварање преговарачких поглавља, рекао је за Б92 амбасадор Њемачке у Београду Аксел Дитман.
Аксел Дитман - Фото: ТАНЈУГ
Аксел ДитманФото: ТАНЈУГ

"Познато је да се Њемачка унутар Европске уније залаже да, између осталог, поглавље 35 у преговорима Србије о чланству у Европској унији буде отворено сада. Неосноване су изјаве да ЕУ или Њемачка од Србије у том контексту тражи признавање Косова. Нема додатних услова", каже Дитман.

Он је навео да је јасно да су у нацрту Европске уније о њеном заједничком преговарачком ставу у вези са тим поглављем формулисани међукораци.

"Ти међукораци се односе на имплементацију споразума договорених у политичком дијалогу са Косовом, што је потпуно у складу са досадашњим документима ЕУ и споразумима са Србијом", рекао је Дитман.

Немачки амбасадор је подсјетио да су у јануару 2014. године ЕУ и Србија усагласиле преговарачки оквир који је основ за цјелокупни преговарачки процес Србије са Европском унијом.

"У преговарачком оквиру се истиче колико је за напредак у преговарачком процесу важна имплементација Бриселског споразума из априла 2013. године, те наставак процеса нормализације. Наставак процеса нормализације важан је из наше перспективе. У преговарачком оквиру, такође, утврђено је да на крају приступних преговора треба да буде правно обавезујући споразум између Србије и Косова о свеобухватној нормализацији њихових односа. Даљих услова нема ни Европска уније ни Њемачка", рекао је амбасадор Дитман.