latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:11 | Аутор: СРНА

Теслић: Савчић уручио медаље " заслуга за народ"

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић уручио је данас у Теслићу 25 одликовања за погинуле борце Војске Републике Српске, у оквиру обиљежавања Дана оснивања теслићких бригада.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Као изасланик предсједника Републике Српске, Савчић је "Медаље заслуга за народ" уручио породицама са подручја Теслића, Кнежева, Котор Вароша и Челинца, које је предсједник Српске Милорад Додик одликовао поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске.

"Постхумно одликовање је знак да саборци и њихове породице нису заборављени и да се држава и народ сјећа жртава за стварање Републике Српске", рекао је Савчић.

Савчић је, обраћајући се породицама палих бораца, рекао да није задовољан достигнутим статусом и правима ове популације и односом у вези са запошљавањем дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Савчић је за сутра у Добоју најавио одржавање састанка Предсједништва БОРС-а и одбора породица погинулих и ратних војних инвалида, на којем ће се разматрати положај борачке популације чији ће закључци бити предочени Влади Републике Српске и ресорним инистарством.

Поводом обиљежавања 24 године од формирања Теслићких српских бригада, начелник општине Теслић Младен Милићевић истакао је да положај демобилисаних бораца и ратних војних инвалида још није јасно дефинисан.

Милићевић је навео да на подручју Теслића још има 43 пала борца којима нису уручена одликовања.

Предсједник Борачке организације општине Теслић Станко Станковић изразио је задовољство што грађани нису заборавили значајне датуме из новије историје.

Он је подсјетио да је Теслић дао укупно 11.300 бораца Војске Републике Српске, од којих је 549 погинуло, а око 2.500 рањено. Евидентирано је 905 категорисаних ратних инвалида.

Поводом обиљежавања 24 године од формирања Теслићких српских бригада, вијенце на споменик палим борцима осим чланова породица погинулих положили су, изасланик предсједника Републике Српске, представници БОРС-а, те борачких организација Теслића, Котор Вароша, Челинца и Кнежева, Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ, и других организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.