latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:32 | Аутор: Б92

Арапи поражени, САД диктира кретање тржишта нафте

Главна улога у регулисању тржишта нафте прешла је са Саудијске Арабије на Сједињене Америчке Државе, каже генерални директор Росњефта, Игор Сечин.

Он је истакао да америчка налазишта шкриљаца нису једини фактор који је заслужан за то што је Саудијска Арабија, која доминира у картелској Организацији земаља извозница нафте- ОПЕК, изгубила главну улогу.

Према ријечима Сечина, поред шкриљаца, САД имају "све факторе који утичу на развој конкурентног тржишта нафте", преноси данас портал Раша тудеј.

То подразумјева финансијске изворе, финансијске деривате, берзе, развијен систем цјевовода и велики број извођача који раде у земљи, рекао је први човек Росњефта на форуму "Русија зове" у Москви.

"Дакле, средњорочне изгледе за свјетско тржиште нафте одредиће америчко тржиште", додао је Сечин.

Када је ријеч о Саудијској Арабији, по његовом мишљењу та земља активно спроводи политику дампинга и "сјече" цијена.

"Што се тиче конкуренције, свједоци смо да је Саудијска Арабија сад стигла чак на пољско тржиште, гдје никада није била. Доставља сировине преко Гдањска уз активан дампинг", рекао је он.

"Борба за тржишни удио је један од фактора који утичу на цијене нафте. То се огледа у буџетским приходима", додао је Сечин.

Он је такође казао да су трошкови производње руских нафтних компанија најнижи на свијету - 4,0 долара по барелу. Код Росњефта је та бројка још мања и износи 2,80 долара, што је најбоље на свијету, навео је генерални директор руске нафтне компаније.

Росњефт се преоријентисао на планирање једногодишњег буџета умјесто оног уобичајеног за период од једне до три године, због глобалне економске несигурности. Без обзира на све, ситуација је стабилна, "имамо резерве ликвидности које нам омогућувају садашње пословање", закључио је Сечин.