latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Прекршајне пријаве против челника "Демократског фронта"

Црногорска Управа полиције поднијела је захтјев за покретање прекршајног поступка против странака које чине Демократски фронт и одговорних лица у тим партијама звог шетњи које су 5. и 8. октобра одржане у 13 градова, супротно рјешењима о привременој забрани.
Протест у Подгорици (фото: Vijesti online) -
Протест у Подгорици (фото: Vijesti online)

Црногорска Управа полиције јуче је надлежним судовима за прекршаје поднијела захтјеве за покретање прекршајног поступка против шест правних лица – политичких партија и шест одговорних лица у њима због одржавања јавних окупљања – шетњи, 5. и 8. октобра, у 13 општина, упркос рјешењима о привременој забрани ових јавних окупљања које је полиција донијела, а чиме су ова лица прекршила Закон о јавним окупљањима.

Захтјеви за покретање прекршајног поступка поднијети су против Демократске народне партије, Демократске странке јединства, Нове српске демократије, Партије удружених пензионера и инвалида Црне Горе, Покрета за промјене и Радничке партија, као и против одговорних лица у овим странкама – Милана Кнежевића, Небојше Јушковића, Андрије Мандића, Војина Вулетића, Небојше Медојевића и Јанка Вучинића.

Захтјеви за покретање прекршајног поступка против правних лица – политичких партија поднијети су због кршења Закона о јавним окупљањима зато што ту лица, као конституенти Демократског фронта, одржала јавна окупљања – шетње два наведена дана супротно рјешењима Управе полиције којима се привремено забрањује одржавање ових јавних окупљања.

Против физичких лица захтјеви за покретање прекршајног поступка поднијети су зато што су као одговорна лица, пропуштањем дужног надзора, дозволила поступање правног лица супротно рјешењу Управе полиције, односно супротно Закону о јавним окупљањима.

Захтјеви за покретање прекршајног поступка против шест правних и шест физичких лица поднијети су због одржавања јавних окупљања – шетњи 5. октобра у 13 градова и 8. октобра 2015. године у 13 градова, док за подношење захтјева за покретање прекршајног поступка за шетње 8. октобра у још два града није било основа јер је било испод 20 окупљених грађана /Жабљак и Андријевица/.

Управа полиције је претходно, поступајући по пријавама јавних окупљања – шетњи од стране Демократског фронта, 4. октобра донијела и представницима Демократског фронта уручила рјешења о привременој забрани јавних окупљања – шетњи у тим градовима јер су пријаве које су поднијели били у супротности са Законом о јавним окупљањима.

Демократски фронт је, међутим, и поред рјешења о привременој забрани и знајући да ће сносити правне посљедице, одржао јавна окупљања у тим градовима.