latinica  ћирилица
14/10/2015 |  16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Само камата на дуг- 4,81 милијарда евра

Камата коју Хрватска плаћа на свој дуг од 700 милијарди куна (91 милијарду евра) износи 37 милијарди куна (4,81 милијарда евра), што је више од 10 одсто БДП-а те државе.
Новац (Фото: Keystone) -
Новац (Фото: Keystone)

- То ниједно друштво нити привреда не могу дугорочно да издрже - рекао је предсједник Управе консултантске куће Прајсвотерхаускуперс Хрватска Хрвоје Згомбић у панел-дискусији о фискалној политици, јавном дугу и економском расту, одржаној у склопу економског форума Америчке трговинске коморе у Хрватској и магазина Форбс.

Згомбић је додао да је велики дио заједничког стандарда у Хрватској изграђен на дугу, а да је ниво јавног дуга толико велики да теза о томе да треба подржавати државну потрошњу никако није одржива, преноси Tportal.

Стање у коме се Хрватска тренутно налази и даље је одрживо само захваљујући чињеници да може и даље задуживати на међународним тржиштима, рекао је Згомбић и истакао да ће Хрватској "бити врло тешко да избјегне неку врсту меког грчког сценарија".

Хрватски министар финансија Борис Лаловац, на истом том форуму, је истакао да је државни буџет тренутно у примарном суфициту и изразио наду да ће тако остати до краја године, иако се, како је рекао, државна потрошња у посљедњим мјесецима године обично повећава.

Када је ријеч о управљању јавним дугом, Лаловац је нагласио да су главни генератори раста дуга јавна предузећа.

- У завршној смо фази реструктурирања и јавна предузећа више неће моћи да добијају државне гаранције - рекао је Лаловац, заложивши се и за убрзану приватизацију, наведено је у тексту.