latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:22 | Аутор: СРНА

К.Митровица: Настављено суђење Оливеру Ивановићу

У наставку суђења лидеру Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливеру Ивановићу и четворици Срба пред судом у Косовској Митровици, свједоци одбране новинари Нада Смикић и Зорка Ђукановић негирале су данас Ивановићеву повезаност са кривичним дјелима која му се стављају на терет.
Оливер Ивановић на суђењу у Косовској Митровици (Screenshot sa Tanjugovog videa) -
Оливер Ивановић на суђењу у Косовској Митровици (Screenshot sa Tanjugovog videa)

Ивановић, Драгољуб Делибашић, Илија и Небојиша Вујачић и Александар Лазовић оптужени су да су 1999. и 2000. године починили најтежа кривична дјела у Косовској Митровици.

Смикићева, која је 3. фебруара 2000. године радила за "Јединство" и "Глас јавности", посвједочила је шта се дешавало након бомбашког напада на кафић "Белами", када је повријеђено 15 младих.

Она је навела да је Ивановића видјела у близини Трга Шумадија у Косовској Митровици док је са групом новинара и представницима Кфора разговарао о томе како да се ситуација смири и насиље не ескалира.

"Била сам, као и много пута до тада на радном задатку, а Ивановићу сам пришла као и многе моје колеге да се информишем шта се догађало те ноћи, када је 15 младих људи повређено у кафићу", рекла је Смикићева.

Свједок Зорка Ђукановић, која је тада била дописник Би-Би-Си-ја са Косова, рекла је да је Ивановић 3. фебруара, као и многу пута раније, од представника Кфора затражио да уложе додатне напоре и смире ситуацију у граду, а узнемиреним грађанима савјетовао да остану мирни и не паниче.

"Као један од лидера Српског националног већа, залагао се за дијалог, договорио је да у мешовитим насељима Бошњачка Махала и Три солитера, Албанци могу слободно да се крећу и да преко моста на Ибру не може да прелази више од три лица, што је био и основни разлог за неслагање у већу", рекла је Ђукановићева.

Она је навела да је Ивановићу замјерано да је превише "кооперативан".

Бранилац Оливера Ивановића, адвокат Љубомир Пантовић рекао је да је оптимиста и да нема доказа који би ван разумне сумње доказали кривицу Ивановића, Делибашића, Вујачића и Лазовића.

Он је рекао да још треба да буду саслушана три свједока одбране, након чега ће доказни поступак бити завршен.

"Очекујем да ћемо половином новембра имати окончан доказни поступак, а након тога ће судско веће дати бар три недеље странкама у поступку да припреме завршне речи", рекао је Пантовић и додао да очекује да ће главни претрес бити завршен до Нове године.

Ивановић и четворица Срба провели су у затвору више од годину дана. Сада се Вујачићи и Лазовић бране са слободе, а Ивановић и Делибашић из кућног притвора.