latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Качињски: Мигранти доносе болести у Европу

Бивши пољски премијер Јарослав Качињски изјавио је на једном предизборном скупу своје странке да мигранти који сада стижу у Европу доносе болести које би могле да нашкоде локалном становништву.

У Пољској се 25. октобра одржавају парламентарни избори на којима се очекује побједа десничарске Странке права и правде чији је Качињски лидер.

Актуелна пољска влада премијерке Еве Копач пристала је да прихвати 7.000 избјеглица у оквиру плана ЕУ о њиховој релокацији, али многи у католичкој Пољској се снажно противе прихвату муслимана, што је расположење које одговара десничарским странкама.

- Већ постоје знаци појаве веома опасних болести које нису виђене у Европи дуго времена: колера на грчким острвима, дизентерија у Бечу, разни типови паразита, протозоа који нису опасни у организмима ових људи, али који би могли бити опасни овдје - рекао је Качињски јуче.

То не значи, како је додао, да сви треба да буду дискриминисани, али "неко то мора да провјери".

Ова његова изјава наишла је на жестоку критику политичких противника, а неки љевичарски политичари су је чак упоредили са нацистичком реториком, преноси АП.

Качињски, који активно учествује у кампањи иако није кандидат своје странке за премијера, данас је одбацио критике својих противника рекавши да је предизборна кампања у Пољској "дошла до границе апсурда".