latinica  ћирилица
14/10/2015 |  20:00 | Аутор: СРНА

Етиопија: Потребна хуманитарна помоћ

Влада Етиопије затражила је данас међународну помоћ да би нахранила 8,2 милиона људи којима је киша уништила усјеве, саопштио је секретар етипоског Комитета за приправност и превенцију катастрофа Митику Каса.
Етиопија - Фото: AP
ЕтиопијаФото: AP

Климатске непогоде су честа појава у Етиопији и за посљедицу имају слабе жетве, након чега долази до несташице хране.

Влада је издвојила 192 милиона долара за храну и другу помоћ и апелује на међународну заједницу да јој до краја године обезбиједи додатних 596 милиона долара помоћи, наводи се у саопштењу Комитета за приправност и превенцију катастрофа.

Потребно је обезбиједити специјалне хранљиве намирнице за више од 300.000 дјеце, док више од 48.000 дјеце млађе од пет година пати од тешке неухрањености, наводи се у процјени владе Етиопије спроведене у септембру.

"Ситуација је невјероватно озбиљна", оцијенио је Џон Ејлиеф, етиопски званичник из Свјетског програма за храну УН и додао да међународна заједница треба да помогне Етиопији.

Сукоб у Јужном Судану додатно је погоршао ситуацију око хране, потврдио је директор мисије УСАИД-а за Етиопију Денис Велер. Од избијања насиља у Јужном Судану средином децембра 2013. године, стотине хиљада избјеглица из Јужног Судана пребјегло је у Етиопију, гдје сада живе заједно са локалним становништвом.

"Свједоци смо пораста неухрањености у неким домаћинствима у Етиопији. Покушавамо да пронађемо начине да тим породицама обезбиједимо додатну храну", додао је Велер.