latinica  ћирилица
14/10/2015 |  21:29 | Аутор: Независне

Тешко да Хрвати могу избјећи грчки сценарио

Камата коју Хрватска плаћа на свој дуг од 700 милијарди куна (91 милијарду евра) износи 37 милијарди куна (4,81 милијарда евра), што је више од 10 одсто БДП-а.

"То ниједно друштво нити привреда не могу дугорочно да издрже", рекао је предсједник Управе консултантске куће "Прајсвотерхаускуперс" Хрватска Хрвоје Згомбић у панел-дискусији о фискалној политици, јавном дугу и економском расту, одржаној у склопу економског форума Америчке трговинске коморе у Хрватско и магазина Форбс.

Згомбић је додао да је велики дио заједничког стандарда у Хрватској изграђен на дугу, а да је ниво јавног дуга толико велики да теза о томе да треба подржавати државну потрошњу никако није одржива, преноси Tportal.

Стање у коме се Хрватска тренутно налази и даље је одрживо само захваљујући чињеници да може и даље задуживати на међународним тржиштима, рекао је Згомбић и истакао да ће Хрватској "бити врло тешко да избјегне неку врсту меког грчког сценарија".

Хрватски министар финансија Борис Лаловац, на истом том форуму, је истакао да је државни буџет тренутно у примарном суфициту и изразио наду да ће тако остати до краја године, иако се, како је рекао, државна потрошња у последњим мјесецима године обично повећава.

Када је ријеч о управљању јавним дугом, Лаловац је нагласио да су главни генератори раста дуга јавна предузећа.

"У завршној смо фази реструктурирања и јавна предузећа више неће моћи да добијају државне гаранције", рекао је Лаловац, заложивши се и за убрзану приватизацију, наведено је у тексту.