latinica  ћирилица
12/11/2015 |  12:27 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Каталонска влада не прихвата одлуке шпанског Уставног суда

Каталонска влада најављује да неће поштивати одлуке Уставног суда Шпаније о суспензији резолуције о независности те покрајине.
Каталонија (Фото Ројтерс/Albert Gea) -
Каталонија (Фото Ројтерс/Albert Gea)

Шпански Уставни суд суспендовао је парламентарну резолуцију у којој се проглашава почетак процеса отцјепљења Каталоније од Шпаније.

Том одлуком аутоматски је, привремено, заустављена резолуција, док Уставни суд не проучи тај документ.

Судије су упозориле све оне који су донијели резолуцију да ће, ако не буду поштивали одлуку, бити кажњени.

Шпанска влада задовољна је одлуком Уставног суда, који је, на захтјев званичног Мадрида, реаговао у року од непуних 48 часова, након што је каталонски парламент донио резолуцију у девет тачака.

Међутим, каталонска влада је након одлуке Суда најавила да иде даље и да "само брани демократију у Каталонији".

Каталонци истичу да се резолуцијом службено означава почетак процеса стварања каталонске државе, која ће имати облик републике. Тај процес они желе да доврше 2017. године.

Потпредсједник каталонске владе Неус Монте истиче да је политичка воља да се даље спроводе садржаји резолуције.

Уставни суд Шпаније од 2010. године доноси одуке које не иду у прилог присталицама независности Каталоније или шире аутономије.

Тако је 2010. године Уставни суд измијенио закон, према којем је та покрајина имала велика овлаштења на тражење Маријана Рахоја, тадашњег вође опозиције, а данас премијера Шпаније.

Затим је прошле године забрањено одржавање каталонског референдума о самоодређењу, што је изазвало бијес великог броја Каталонаца, рачунајући и оне који би били задовољни и појачаном аутономијом.