latinica  ћирилица
18/11/2015 |  16:56 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Реконструкција и трансформација Фамоса оживјела производњу (ВИДЕО)

Трансформација и реконструкција Фамоса у Источном Сарајеву, која је спроведена љетос, за само неколико мјесеци, оживјела је производњу, али и суморну причу овог предузећа.
Мофас - Фото: РТРС
МофасФото: РТРС

У новом привредном друштву Мофас, које уз Владу Српске, има још два партнера, одвија се процес производње и то искључиво за страно тржиште. 

У погонима некадашњег Фамоса, машине понове раде. За њима 96 задовољних радника, којима су први пут након 92., уз редовне плате уплаћени и доприноси.

"Од 22.јула почели смо у овој новој фирми, плате су редовне, посла има, а кажу биће га још и више", каже металостругар Реља Ракић.

Сувласник из Њемачке и рад искључиво за њихово тржиште, и то Мерцедесов камионски програм, гарантују континуитет и проширење производње.

"Ја се надам да ће бити у наредном периоду примања млађих људи и да настављамо даље извоз и континуитет у раду", изјавио је за РТРС Стеван Шобот, директор Производње у Мофас-у.

Мофас ће бити примјер свјетског пословања у региону, тврде сувласници. Замајац производње очекују у другој половини наредне године, до када ће,кажу, и већина проблема бити иза њих.

"Ми превазилазимо проблеме уз властита рјешења и ангажмане, не може нам нико помоћи, само ми", рекао је и Шефик Хусаковић, сувласник Мофаса.

Принцип партнерског пословања, који је примјењен у Мофасу, Влада Српске најављује и за друга предузећа, првенствено за паљански Фамос. Београдски СКС требало би да буде њихов нови сувласник.

Они су спремни да преузму управљање тим предузећем и наравно и Фабрика мотора специјалне намјене на исти начин би требало да буде активиран", каже Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства у Влади РС.

Влада Српске спасила је од стечаја некадашњи Фамос, уз сачувана радна мјеста обезбиједила и будућност металске индустрије.

Производни погони у Источном Сарајеву требало би да буду гаранција запошљавања новим генерацијама занатлија.