latinica  ћирилица
19/11/2015 |  08:58 ⇒ 21:18 | Аутор: Агенције

Убиство два војника ОС БиХ истражује се као акт тероризма

Убиство два војника у Сарајеву истражује се као акт тероризма, потврђено је из Тужилаштва БиХ.
Напад у Рајловцу - Фото: Screenshot
Напад у РајловцуФото: Screenshot

Државна агенција за истраге и заштиту преузе ће истрагу у случају двоструког убиства које се догодило у сарајевском насељу Рајловац у којем су убијена два војника Оружаних снага БиХ. Истрага и све друге активности се спроводе по инструкцијама Тужилаштва БиХ.

Портпаролка СИПА-е Кристина Јозић рекла је да до сада прикупљене чињенице указују да у том случају постоје одређени елементи кривичног дјела тероризма. "Полицијски службеници СИПА-е у сарадњи са другим полицијским агенцијама интензивно предузимају потребне мјере и радње из своје надлежности на расвјетљавању цијелог догађаја", рекла је она.

И портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је потврдио да се напад код војног објекта у насељу Рајловац истажује као "акт тероризма".

Тужилаштво БиХ преузело је истрагу у вези са убиством двојице припадника Оружаних снага БиХ и предмет додијелио у надлежност Агенције за истраге и заштиту БиХ/, што имплицира да се ради о кривичном дјелу тероризам, изјавио је директор Сипе Перица Станић.

"У сталном смо контакту са тужиоцем, предузимају се даље мјере и активности на расвјетљавању овог догађаја и прикупљају се неопходне чињенице", рекао је Станић и подсјетио да је Сипа формирала посебан тим који ће се бавити истрагом.

Он је поновио да, према досадашњим подацима, све упућује да се ради о кривичном дјелу тероризам.

Станић није могао ни демантовати, ни потврдити информацију да је убица Енес Омерагић од раније познат полицијским агенцијама и да се налази на евиденцији Обавјештајно-безбједносне агенције.

"Али, очигледно је да је ријеч о припаднику вјерског радикалног покрета", рекао је директор Сипе.

Директор Федералне управе полиције Драган Лукач рекао је да је још увијек рано говорити да ли је напад на војнике у Рајловцу био терористички чин.

"Мотив извршења овог дјела је у фази истраживања, а то је кључно питање. Засад је прерано говорити да ли је ово био терористички чин. Треба и времена да се проведе истрага, не може се то урадити за пет сати. Не треба шпекулисати. Сада је најмање битно о каквом се кривичном дјелу ради. Битно је да је ситуација стављена под контролу и то у веома кратком периоду", рекао је Лукач.

Напоменуо је да је у случају напада у Рајловцу задовољан веома добром координацијом свих безбједносних служби, од кантоналног до државног нивоа. Службе свих нивоа власти изашле су синоћ на мјесто догађаја.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је синоћ након сједнице Савјета да је ово пуцањ у државу.

"Једино што у овом тренутку могу рећи је да је пуцањ у припаднике ОС БиХ уствари пуцањ у државу. То не може нико радити, то ће бити санкционисано и никоме неће бити дозвољено да пуца у 'униформу' - рекао је Звиздић.

Навео је како ће се сачекати извјештај Тужилаштва БиХ и КС, те ће данас бити јаснији мотиви, разлози и квалификација догађања у Рајловцу.

"Подигли смо степен безбједности у свим безбједносним агенцијама. Суштина је поруке да је заиста у било којој држави свијета недопустиво да било ко из било којих разлога пуца у униформисаног полицајца и војника, јер су они представници државе. Степен безбједности ће бити повећан на највећи ниво. Наставиће се борба у циљу онемогућавања и спрјечавања оваквих догађаја", поручио је Звиздић.

Замјеник министра одбране Борис Јеринић нагласио је да све указује на то да се у Рајловцу догодио терористички напад на институцију, на државу, на Оружане снаге БиХ.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, рекао је да је у сарајевском насељу Рајловац извршен класични терористички напад инспирисан Паризом.

Он је истакао да се Енес Омерагић, за којег су медији пренијели да је починио овај напад, налази на списку Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ као потенцијална пријетња и пролази кроз обавјештајно-безбједносне евиденције.

"Он је повезан са вехабијским покретом и од раније је познат безбједносним агенцијама. Овај напад је доказ да је почела одмазда коју врше повратници са сиријског ратишта, њихова родбина, или лица која имају везу са дешавањима у Сирији", рекао је Галијашевић.

НАТО Штаб Сарајево изразио је саучешће породицама припадника Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, који су убијени у близини касарне "Рајловац" у Сарајеву. "Потпуно смо опредијељени да и даље помажемо институцијама БиХ у свим њиховим настојањима", поручили су из НАТО штаба.