latinica  ћирилица
03/01/2016 |  19:49 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

У прошлој години штета на усјевима у Српској 200 милиона марака (ВИДЕО)

Протекла 2015. година била је још једна у низу неповољних година за пољопривреду производњу. Суша, град и тропске температуре причиниле су 200 милиона марака штете на усјевима у Српској.

Највише је страдао кукуруз, соја и поврће на отвореном пољу. Ипак, и у овако екстремним климатским условима, било је добрих резултата, чак рекордних приноса. Када се све сабере, кажу пољопривредници, година и није била тако лоша. За предстојећу сезону планирају ширење производње.

Семберски повртари нису имали проблема са сушом јер имају системе за наводњавање, али проблеме су им стварале високе температуре које су преполовиле род, нарочито црвене паприке и купуса. Пољопривредници који су на једној парцели имали двије до три сјетве задовољни су резултатима и планирају повећање производње.

- Планирамо за идућу годину много више, покушавам да оборим свој рекорд од 750 тона из 2005. године. Ићи ћу са мрквом, цвеклом, купусом - каже пољопривредник Раде Јовичевић.

Иако је род поврћа умањен за 30 до 50 одсто, повољном цијеном ублажили су губитке. А откупљивачи су успјели да измире уговорене обавезе према извозницима и домаћим прерађивачима.

- Као задруга ове смо године откупили највише робе од када радимо. Укупно смо откупили 1.600 тона робе и све што смо имали испоручили смо. То је за нас успјех - каже Мићо Живић из Пољопривредне задруге "Повртлар" из Црњелова. 

Производња у пластеницима се још једном потврдила као најбољи избор. Род богат и квалитетан. Међутим, лош кукуруз стварио је проблеме сточарима – требало је обезбиједити довољно сточне хране, а цијена млијека је снижена пред крај године .

- Било је 58, сад је 57 фенинга, али сад није ни битна цијена , битно је да се вози, јер ако се не вози човјек помузе 200 литара и проспе, нема га нигдје - каже Милисав Дубајић, сточар из Амајлија.

Оно што и даље недостаје домаћој пољопривредној производњи је боља повезаност произвођача и прерађивача, уговарање производње која гарантује сигуран откуп.

- Не треба бјежати од планске производње јер читава ЕУ се заснива на планској производњи и на тај начин се обезбјеђује сигурност произвођача и прерађивача у дијелу уговорене производње за потребе прерађивачких капацитета - каже Михајло Видовић, потпредсједник Привредне коморе Републике Српске.

Да би се уредило стање на тржишту, надлежно министарство стимулисало је откуп домаће сировине. И даље ће се радити на ширењу пластеничке производње, обезбјеђивању система за наводњавање, подизању противградних мрежа у воћарству, увођењу нових технологија које обезбјеђују сигурну и квалитетну производњу.